Jak zrobić Pączki z czekoladą

pączki z czekoladą – lista składników:

  • mleko
  • margaryna
  • drożdże
  • olej -1 łyżka
  • cukier – 3 łyżki
  • mąka
  • cukier puder do obsypania pączków
  • ocet -0,5 łyżki
  • żółtka – 4 szt
  • olej do smażenia – 700 ml
  • cukier waniliowy – 0,5 opak
  • czekolada – 13 okienek

pączki z czekoladą Przygotowanie

Zobacz także: babeczki z masą kajmakową

Pączki z czekoladą Drożdże przełożyć do miski, dodać żółtka, ubijać mikserem z drożdżami około 10 minut. W rondelku zagotować mleko dodając margarynę i cukier. Dodaj mąkę i jeszcze ciepłe mleko do utartych z drożdży żółtek, zagniatając ciasto. Do ubitego ciasta dodać cukier, ocet i wanilię. Przykryj mieszaninę ściereczką i pozwól jej urosnąć, gdy zacznie odchodzić od twoich dłoni. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę. Wyjąć małe kawałki z ciasta, uformować małą, lekko płaską kulkę, skropić po jednym okienku czekolady na każdej gładkiej kulce i dobrze skleić pączki. Przygotowane pączki należy odstawić na bok do wyrośnięcia. W dużym garnku rozgrzej tłuszcz. Kłaść pączki na gorący tłuszcz i smażyć z obu stron na złoty kolor. Łyżką cedzakową układamy pączki na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Posypać cukrem do dekoracji.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *