pączki z czekoladą – lista składników:
- mleko
- margaryna
- drożdże
- olej -1 łyżka
- cukier – 3 łyżki
- mąka
- cukier puder do obsypania pączków
- ocet -0,5 łyżki
- żółtka – 4 szt
- olej do smażenia – 700 ml
- cukier waniliowy – 0,5 opak
- czekolada – 13 okienek
pączki z czekoladą Przygotowanie
Zobacz także: babeczki z masą kajmakową
Pączki z czekoladą Drożdże przełożyć do miski, dodać żółtka, ubijać mikserem z drożdżami około 10 minut. W rondelku zagotować mleko dodając margarynę i cukier. Dodaj mąkę i jeszcze ciepłe mleko do utartych z drożdży żółtek, zagniatając ciasto. Do ubitego ciasta dodać cukier, ocet i wanilię. Przykryj mieszaninę ściereczką i pozwól jej urosnąć, gdy zacznie odchodzić od twoich dłoni. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę. Wyjąć małe kawałki z ciasta, uformować małą, lekko płaską kulkę, skropić po jednym okienku czekolady na każdej gładkiej kulce i dobrze skleić pączki. Przygotowane pączki należy odstawić na bok do wyrośnięcia. W dużym garnku rozgrzej tłuszcz. Kłaść pączki na gorący tłuszcz i smażyć z obu stron na złoty kolor. Łyżką cedzakową układamy pączki na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Posypać cukrem do dekoracji.
Dodaj komentarz