Jak zrobić Pączki z kajmakiem i polewą

Składniki na pączki z kajmakiem:

  • 3 żółtka
  • 5 łyżek cukru
  • 50 dag mąki
  • mąka
  • około 1 szklanka ciepłego mleka
  • olej do smażenia ( około 2 szklanki )
  • 2 i pół łyżki oleju
  • 1 całe jajko
  • pszennej
  • 10 dag mlecznej czekolady
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • pszenna
  • 1 łyżka octu lub spirytusu
  • 1 puszka gotowej masy kajmakowej ( 40 dag )
  • 5 dag świeżych drożdży

pączki z kajmakiem Jak zrobić

A może spodoba Ci się także: ciasteczka miodowe

Pączki polane kajmakiem i ubite 1 Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru, mąką i mlekiem. Przykryj materiałem i pozostaw do wyrośnięcia na około dwadzieścia minut w ciepłym miejscu. 2. Białka i żółtka ubić z cukrem waniliowym i pozostałym cukrem na puszystą masę. 3. Wymieszaj mąkę z ubitymi jajkami, drożdżami drożdżowymi, olejem, octem lub sosem, a następnie powoli zalej ciepłym mlekiem i wymieszaj. Zajmujemy chwilę. Następnie przykryj ciasto ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około dwie godziny w ciepłym miejscu. 4. Przy pomocy dużej szklanki z wyrośniętego ciasta uformować koła, napełnić je masą toffi, przykryć drugim krążkiem, skleić brzegi i wyciąć mniejszą szklanką. Staramy się wykorzystać połowę masy kajmakowej, druga połowa posłuży do mocowania. 5. Aby pączki dojrzały należy odstawić na oprószoną mąką blaszkę na około 30 minut w ciepłe miejsce. 6. Pączki smażymy po kilka chwil z każdej strony w garnku z rozgrzanym olejem. Następnie użyj ręcznika papierowego, aby usunąć nadmiar tłuszczu. 7. Używając tarki z dużymi otworami, zetrzyj cztery kostki czekolady do dekoracji. Pod prysznicem wodnym rozpuść połowę masy kajmakowej i nadmiar czekolady na jednolitą masę. Następnie rozsmarować na pączkach i posypać czekoladą. Lukier powinien wyschnąć naturalnie. 8. Pączki zrobione z wyprzedzeniem będą mile widziane. Porady: Z przepisu wyszło mi 15 pączków. Jeśli do ciasta dodamy ocet lub spirytus, nie wchłonie ono oleju. Dodałam ocet, dzięki któremu pączki smakują lepiej. Szklanka na 250 mililitrów miarki


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *