Niby ciasto na tradycyjne pączki a jednak inny wygląd i nieco inny smak. Tym razem cudownie cynamonowy. Każdy jadł nasze tradycyjne pączki, ale czy znacie tureckie pączki lokma. Są to małe kuleczki zanurzone w słodkim gęstym syropie. Pączki robi się z dodatkiem wody a nie mleka. Są to małe pączusie na jeden kęs. Niby ciasto na tradycyjne pączki a jednak inny wygląd i nieco inny smak. Każdy jadł nasze tradycyjne pączki, ale czy znacie tureckie pączki lokma. W tym filmie chcę pokazać, jak zrobić własnej roboty, tradycyjne pączki. Domowe pączki z nadzieniem adwokatowym .Są tak pyszne,że na jednym się nie skończy . Domowe pączki z nadzieniem adwokatowym .
pączki z nadzieniem – składniki:
- 1/3 kostki margaryny
- 1/2 szkl cukru
- Pączki:
- 200g suszonych śliwek
- Nadzienie:
- 1 kieliszek wódki
- 10 żółtek
- 1kg mąki
- 4 białka
- 1 i 1/2 szkl mleka
- 1/3 kostki drożdży
- 3 łyżki cukru
- tłuszcz do smażenia
pączki z nadzieniem Przygotowanie:
Zobacz koniecznie: inna receptura
Pączki przełożone suszonymi śliwkami Śliwki zalewamy bulgoczącą ciepłą wodą. Przełóż na sito po dwóch godzinach i pokrój w małe bloki. Dodaj cukier do śliwek w misce i całkowicie zmiksuj. W garnuszku podgrzej mleko z odrobiną margaryny. Rozłóż, dodaj drożdże i pozostaw do wyrośnięcia. Białka ubić na sztywną pianę. Dodaj cukier do żółtek, ubij. Delikatnie połącz obie masy. Dodaj mąkę i wódkę do aranżacji, a następnie manipuluj. Ciasto powinno mieć dużą elastyczność. Dajemy do wyschnięcia. Z ciasta uformować kulę, lekko ją rozgnieść i dodać trochę nadzienia tak, aby powstał pączek. Rozgrzej tłuszcz i przygotuj pączki w grudki, gdy będą gotowe. Podawać z cukrem pudrem lub bez.
Dodaj komentarz