Jak zrobić Pączki z toffi

ilovebake.pl

pączki z toffi – składniki:

  • 3 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 jajko
  • smalec lub olej do smażenia
  • 1 puszka masy kajmakowej o smaku orzechowym
  • ok. 50 g posiekanych orzechów np. migdałów lub laskowych
  • 4 żółtka 40 g masła lub margaryny, roztopionej
  • 500 g mąki pszennej 250 ml ciepłego mleka 50 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki spirytusu lub łyżka octu szczypta soli

pączki z toffi Jak przygotować

Zobacz również: inny ciekawy przepis

ciepłym mleku rozkruszyć drożdże, dwie łyżki oddzielonej mąki i jedną łyżkę cukru. Aby ustalić, czy podwyżka została przyznana, zostawiamy ją na piętnaście minut. Przefiltruj nadmiar mąki do dużej miski, robiąc małe wgłębienie. Sól, cukier i wanilia W misce wymieszaj całe jajko, żółtka i 2 łyżki cukru, aby uzyskać lekkie i puszyste ciasto. Dodać do mąki blisko wyrośniętych drożdży, długo mieszać drewnianą łyżką. Masuj miksturę rękami lub blenderem z odpowiednią końcówką od tego momentu. Zagniataj ciasto przez około 15 minut, aż będzie gładkie. Tuż przed końcem miksowania dodać upłynnioną pastę oraz duszę i ponownie wymieszać, aż ciasto wchłonie tłuszcz. Przykryj mieszaninę wilgotną tkaniną na godzinę w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość. Przed podaniem przykryj posypany mąką stół mieszanką. Po wykańczaniu na grubość ok. 1-1,5 cm wycinać koła o szerokości około 6 do 7 cm. Pokryj pierścienie teksturą po umieszczeniu ich na posypanej mąką powierzchni. Wyrośnięcie zajęło około 30 minut. Na szerokiej patelni podsmaż pączki w tłuszczu o temperaturze 180 C, tak aby nie stykały się z dnem i smażyły się bez zastrzeżeń. Smaż z każdej strony na złoty kolor, około 2 minut. Bezpośrednio po śpiewie, odprowadź nadmiar tłuszczu, kładąc go na papierowym ręczniku. Napełnij pączki ograniczoną ilością toffi, gdy są jeszcze nieco ciepłe. Najprostszą metodą napełniania jest użycie charakterystycznej końcówki do farszu. Aby rozprowadzić najbardziej wypukłe ślady pączków, zostaw około 1/3 masy śmietankowej. Po rozprowadzeniu mieszanki lekko posypać orzeszkami ziemnymi.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *