Wytrawne gofry pietruszkowe z piersią kurczaka i dużą ilością warzyw oraz jajem w koszulce. Gofry podałam w formie kanapki. Są fajną i pyszną propozycją na przekąskę. Gofry można podawać nie tylko na słodko. Do moich dodałam starty parmezan i zdrową natkę.
gofry z kurczakiem – lista składników:
- 3 łyżki natki pietruszki posiekane
- parmezan
- papryka ostra, wędzona
- 2 jajka
- ciasto na gofry:
- koper świeży
- pierś z kurczaka marynata:
- 2 łyżki octu winnego
- sałata
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
- sól
- pozostałe:
- 2 łyżki octu
- 300 ml mleka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- olej rzepakowy
- sos ziołowy
- 4 jajka
- 200 g mąki pszennej
- 1 ogórek zielony
- 1 cebula
- 8 pomidorków koktajlowych
- 1 cebula czerwona
- 1 pierś z kurczaka
- 2 łyżki startego parmezanu
gofry z kurczakiem Jak przygotować:
Zobacz koniecznie: kruche ciasteczka na święta
misce wymieszaj pierś z kurczaka z posiekaną cebulą, solą, pieprzem, papryką, octem winnym i trzema łyżkami oleju. Po wymieszaniu wstawić do lodówki na godzinę lub całą noc. Po ostygnięciu pierś kroi się w plastry i smaży na patelni. Gofry: Za pomocą blendera zmiksuj w misce żółtka jaj, mąkę, sól, mleko, proszek, płynną margarynę i parmezan cheddar. Białka delikatnie wmieszaj do ciasta na sztywną pianę. Natka pietruszki to mój ostatni dodatek. W gofrownicy nasmarowanej olejem smażę gofry do perfekcji. Na wierzchu wafla kładę liść sałaty, kawałki kurczaka, ogórka, pomidory i pióra cebuli, po czym polewam go sosem. W garnku zagotuj dwa litry wody, dodaj ocet i sól i zagotuj. Gotuj jajka przez trzy do czterech minut, dodając je do bulgoczącej wody. Drugi wafel z jajkiem w koszulce, sosem ziołowym i parmezanem powinien przykryć gofry.
Dodaj komentarz