Jak zrobić Puszyste Pączki Pieczone

Pączki te swoja puszystość zawdzięczają japońskiej metodzie Tangzhong która polega na podgrzaniu do 65 stop mieszaniny wody, mleka i mąki. Tak powstała pasta nadaje pączkom puszystość i lekkość, a lukier i skórka powodują, że pączki smakują wyśmienicie, prawie jak te smażone 😉

puszyste pączki pieczone – składniki:

  • 1 jajko kl L
  • Zaczyn:
  • 3 łyżki wody
  • 2 i 1/2 szkl mąki (350 g)
  • 50 g masła roztopionego i ostudzonego
  • skórka pomarańczowa
  • 1/2 szkl mleka
  • 30 g drożdży
  • 2 łyżki mąki
  • Tangzhong:
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • Ciasto:
  • około 150 g cukru pudru
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki mleka
  • Dodatkowo:
  • szczypta soli
  • Składniki na około 14 pączków
  • 2 łyżeczki cukru
  • do nadzienia marmolada różana

puszyste pączki pieczone Jak przygotować:

Zobacz również: kruche ciasteczka z kajmakiem


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *