Jak zrobić shortbread cookies z żurawiną – szkockie ciasteczka maślane

maślane ciastka bez laktozy z konfiturą żurawinowo -pomarańczową- 16 grzeszków zdrowego odżywiania 🙂 na tyle ciasteczek jest przepis. Jako deser, do herbaty, a nawet na drugie śniadanie. Są tak pyszne, że muszę część chować przed domownikami, żeby nie zniknęły jeszcze przed obiadem:)

Składniki na szkockie ciasteczka:

  • masło bez laktozy – 1/2 kostki (125g)
  • mąka orkiszowa – 1 szklanka
  • mąka ryżowa – 1/2 szklanki
  • cukier trzcinowy – 1/2 szklanki
  • zmielone migdały (lub mąka migdałowa) – 1/2 szklanki
  • Jajo kurze – 1 szt
  • aromat waniliowy – 2 łyżki
  • konfitura żurawinowa – 8 łyżeczek

szkockie ciasteczka Przygotowanie:

Zobacz koniecznie: inny ciekawy przepis

Suche składniki, czyli mąkę, migdały i cukier należy wymieszać w misce. Jajka oddzielam. Rozprowadzam schłodzoną margarynę po całej misce, tak aby każdy kawałek „zabrudził się” mąką przed siekaniem. Odlewam aromat waniliowy z jajka. Wszystko ugniatam ręką na jednolitą masę. Wstawiam ciasto do lodówki na dziesięć minut, aby masło stwardniało i ciasto mogło odpocząć. 2 Żeby nie zostać, biorę ćwiartkę mikstury i kładę na upieczonej dobrej desce lub desce posypanej mąką orkiszową. „Kwiaty” zostały przeze mnie usunięte. różne rozmiary Do wyboru trzy rozmiary: Największy kwiatek na spód tortu. Aby uzyskać średni kwiat, wybiłem dziurę w środku najmniejszego kwiatu. 3 Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Na największy kwiatek założyłem obrączkę ze średniego. W otwory wkładam po łyżeczce dżemu. Wolne miejsca na talerzu wypełniłam małymi kwiatkami. Z ociężałości nie robię tego ponownie, więc wszystkie smakołyki są do siebie podobne, ale można 🙂 170 stopni. 20 minut od góry do dołu Jeśli nie są wystarczająco usmażone, kładę talerz na stojaku powyżej i kontynuuję pieczenie przez dodatkowe cztery minuty na górnym grillu. Nawet najbardziej skrupulatnych domowników przeraża zapach, gdy otwieram piekarnik. Zastanawiają się: „Co pieczesz?” – amp;quot; Zupełnie nic — rolki do pracy na następny dzień; Położyłem je na stole do piątej na herbatę. Przepis na mój własnoręcznie wykonany smak waniliowy można obejrzeć tutaj: * Konfitura może być dowolna, nie tylko żurawinowa, i może być pikantna: https://smaker.pl/polecane/Aromat-waniliowy-domowa-piwniczka https:/ /smaker.pl/przepis-energetyzujacy-chutney-dynia-z-pomarancza,124092,domowapiwnicz


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *