Jak zrobić Szybkie i smaczne ciasteczka

Te malutkie kruche, biszkoptowe ciasteczka są ulubionym przysmakiem mojej żony i dosyć popularne w cukierni. Te malutkie kruche, biszkoptowe ciasteczka są ulubionym przysmakiem mojej żony i dosyć popularne w cukierni. Czemu nie zrobić je w domu skoro są takie pyszne i proste? Mi brakowało wiecznie czasu, ale na szczęście w końcu go znalazłem i dzielę się z Wami przepisem 😉 Delikatne, kruche i mocno waniliowe ciasteczka do przygotowania naprawdę w kilka chwil. Do tego banalnie łatwe i nie za słodkie. Idealnie się przechowują w metalowej puszce, więc można upiec je na zapas i wyciągnąć w chwili gdy mamy ochotę na coś słodkiego lub odwiedzi nas niespodziewany gość. Delikatne, kruche i mocno waniliowe ciasteczka do przygotowania naprawdę w kilka chwil. Ciastka migdałowe to bardzo dobry pomysł na smaczne ciasteczka do kawy. Ciastka migdałowe są dobre także na święta i na imprezę jako słodka przekąska. Przepis na ciastka migdałowe jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby je upiec. Do zrobienia ciastek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, masło, migdały, proszek do pieczenia, mleko, jajka, aromat migdałowy.
Jak zrobić ciastka migdałowe? W misie miksera umieść masło w temperaturze pokojowej, dodaj cukier i ubij do powstania puszystej masy. Wbij jajka, wlej mleko i zmiksuj do połączenia składników. Przesiej proszek do pieczenia, mąkę pszenną, dodaj aromat migdałowy i zmiksuj krótko. Posiekaj migdały i dodaj do masy, wymieszaj łyżką. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Formuj ciastka i układaj na blasze. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 10-12 minut.
Migdały to nasiona migdałowca, potocznie zwane orzechami. Migdały zawierają jako jedne z niewielu rodzajów orzechów dużą ilość białka. Migdały są także źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają korzystny wpływ na nasz organizm. Pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi i zapobiegają powstawaniu miażdżycy. Migdały są bardzo zasobne w witaminę B2, witaminę K oraz błonnik pokarmowy. Witamina B2 jest niezbędna w naszym organizmie do procesów metabolicznych związanych z trawieniem węglowodanów, białek i tłuszczy. Niedobory witaminy B2 wiążą się z poważanymi konsekwencjami zdrowotnymi. Powinniśmy więc dbać o jej prawidłową podaż w pożywieniu. Jajka dodane do ciastek są bardzo dobrym źródłem białka pochodzenia zwierzęcego. Żółtko jaja zawiera witaminy rozpuszczalne w tłuszczach takie jak witamina A, D czy E. Jajka są niskokaloryczne i świetnie uzupełniają niezbędne mikroelementy w codziennej diecie.
Podsumowując pyszne ciastka świetnie komponują się podane z kawą lub herbatą. Ciasteczka można przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce przez ponad tydzień. Z masy na ciasta można przygotować placek, który posłuży jako spód do sernika lub tarty. Ciasteczka można przygotować również w wersji kakaowej lub z kawałkami siekanej czekolady gorzkiej. Prosty przepis na smaczne ciasteczka. Bardzo smaczne ciasteczka drobne wyglądem przypominające chrabąszczyki.

Składniki na smaczne ciasteczka:

  • 1 mały cukier waniliowy
  • 75 gram płatków
  • 125 gram margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki mąki
  • 35 gram słonecznika łuskanego
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki cukru
  • kukurydzianych

smaczne ciasteczka Jak przygotować:

Zobacz także: inna ciekawa receptura


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *