przepis na pączki ze starego zeszytu. Jeśli tłusty czwartek nie może obejść się bez chrustów to faworki Thermomix będą szybkim i smacznym rozwiązaniem. Te pyszne, chrupiące ciasteczka, podane z cukrem pudrem będą idealnym deserem.
Faworki są polskim odkryciem. Jak podaje legendy powstały przez przypadek w poznańskiej piekarni Fawor. Stąd też pochodzi ich nazwa. Jeden z cukierników omyłkowo wrzucił pasek ciasta na pączki do gorącego oleju. Po otrzymanej reprymendzie od starszego cukiernika posypał cukrem usmażone ciasto i spróbował. W podobnym zachwycie był ów szef. I tak faworki podbiły całą Polskę. Z czasem zmodyfikowano ciasto na faworki, przez co stały się lżejsze i bardziej chrupiące.
Faworki spotkamy pod nazwą chrusty lub chruściki. Ze względu na swoją historię nazywano je również kreplami, co oznacza pączki. Przygotowuje się je głównie w okresie karnawału, a szczególnie na Tłusty Czwartek lub ostatki.
Nasz przepis na faworki z Thermomixa możesz zrobić w dowolnym momencie. Szczególnie że jest on bardzo szybki i prosty w wykonaniu. Tylko kilka chwil wystarczy i będziesz mógł podać dobre, chrupiące faworki. Do wykonania faworków potrzebna będzie śmietana, odrobina masła, żółtka, spirytus i mąką. Jeśli nie posiadasz spirytusu, możesz użyć octu spirytusowego. Dodanie tego składnika ma spulchnić ciasto i zapobiec nadmiernemu wchłonięciu tłuszczu.
Wszystkie składniki na ciasto umieść w naczyniu Thermomixa. Wyrabiaj ciasto przez 1,5 minuty z użyciem funkcji Interwał. Jeśli ciasto jest zbyt luźne, możesz dodać jeszcze odrobinę mąki. Następnie gotowe ciasto podziel na 3 części. Każdą z nich rozwałkuj na cienki placek grubości 1-2 mm i najlepiej o prostokątnym kształcie- to ułatwi krojenie. Teraz całość podziel na pasy o szerokości 3 cm i długości około 12 cm. W środku każdego pasa zrób nacięcie o długości około 3 cm. Przez nacięcie przeciągnij koniec pasa i wywiń go na drugą stronę. Tak przygotowane faworki smaż w oleju z obu stron, aż ładnie się zarumienią.
Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić faworki w Thermomixie. Sam widzisz, że to szybki i prosty przepis. Tak przygotowane tradycyjne faworki to świetny pomysł na deser nie tylko dla dzieci i nie tylko podczas karnawału. Macie dość pączków? To może skusicie się na odrobinę zdrowsze
pączki pieczone
? Zdrowsze to dużo powiedziane, ale na pewno mniej tłuste. 🙂 Z tego ciasta możecie też śmiało zrobić pączki smażone czy
oponki
, ale ja dzisiaj proponuję takie pieczone. Najbardziej lubię
pączki z różą
(szczególnie te
kupowane przy Nowym Świecie
), polane lukrem i posypane migdałami. Dzisiaj wersja pieczona. Zamiast róży użyjcie dowolnego dżemu, budyniu lub nutelli. Wszystkie pyszne.
Macie swoje ulubione nadzienie do pączków? Koniecznie się nim podzielcie, chętnie takich spróbuję.
Ciasto drożdżowe na pączki
z tego przepisu jest bez jajek, bardzo dobre, pączki wychodzą puszyste i, co ważne, nie musicie myśleć, co
zrobić z białkami
. Smacznego. Przepis na pączki dostałam bardzo dawno temu, ale nie miałam odwagi ich zrobić. Dzisiaj polecam ten przepis początkującym w tej dziedzinie. Moje pierwsze pączki dość udane wyszły. Chciałam, żeby były puszyste i lekkie i takie były 🙂 Chrusty bezglutenowe to smaczne rozwiązanie dla osób, które uwielbiają faworki, ale powinny stosować dietę bezglutenową. Koniecznie poznajcie ten prosty przepis.
Chrusty spotkamy pod nazwą faworki lub chruściki. Ze względu na swoją historię nazywano je również kreplami, co oznacza pączki. Przygotowuje się je głównie w okresie karnawału, a szczególnie na Tłusty Czwartek lub ostatki.
Faworki są polskim odkryciem. Jak podaje legendy powstały przez przypadek w poznańskiej piekarni Fawor. Stąd też pochodzi ich nazwa. Jeden z cukierników omyłkowo wrzucił pasek ciasta na pączki do gorącego oleju. Po otrzymanej reprymendzie od starszego cukiernika posypał cukrem usmażone ciasto i spróbował. W podobnym zachwycie był ów szef. I tak faworki podbiły całą Polskę. Z czasem zmodyfikowano ciasto na faworki, przez co stały się lżejsze i bardziej chrupiące.
Nasz przepis na chrusty bezglutenowe możesz zrobić w dowolnym momencie. Szczególnie że jest on bardzo szybki i prosty w wykonaniu. Tylko kilka chwil wystarczy i będziesz mógł podać dobre, chrupiące faworki. Do wykonania faworków potrzebna będzie śmietana, odrobina masła, żółtka, ocet i mąką bezglutenowa. Jeśli nie posiadasz octu, możesz użyć spirytusu. Dodanie tego składnika ma spulchnić ciasto i zapobiec nadmiernemu wchłonięciu tłuszczu.
Wymieszaj w misce mąkę ze szczyptą soli. Możesz też dodać szczyptę cukru. Dodaj do niej pozostałe składniki. Zagniataj do momentu uzyskania elastycznego, gładkiego ciasta. Nie powinno się ono mocno kleić, ale nie dodawaj dodatkowej mąki. Tak przygotowane ciasto przełóż na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkuj na cienki placek grubości 1-2 mm i najlepiej o prostokątnym kształcie- to ułatwi krojenie. Teraz całość podziel na pasy o szerokości 3 cm i długości około 12 cm. W środku każdego pasa zrób nacięcie o długości około 3 cm. Przez nacięcie przeciągnij koniec pasa i wywiń go na drugą stronę. Tak przygotowane faworki smaż w oleju z obu stron, aż ładnie się zarumienią.
Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić chrusty bezglutenowe. Sam widzisz, że to szybki i prosty przepis. Tak przygotowane tradycyjne faworki z mąki bezglutenowej to świetny pomysł na deser nie tylko dla dzieci i nie tylko podczas karnawału. Najlepsze są podane z cukrem pudrem, ale i bez tego dodatku są naprawdę pyszne. Świetny przepis na lekkie pączki, tym razem to
pączki z ziemniakami
. Po co ziemniaki? Dodają puszystości i wilgotności do ciasta, a przy tym samo ciasto na pączki jest bajecznie proste do przygotowania. Tak, tak, ja wiem, że wiele osób lubi ciasta w stylu dodaj 10 żółtek, faktycznie takie pączki są delikatne, ale wierz mi na słowo, że dzisiejszy przepis polubisz bardzo.
Pączki ziemniaczane z tego przepisu są po prostu proste. Dodajesz całe jajka, dodajesz rozgniecione ziemniaki i nie martwisz się czy wyjdą, bo z tego przepisu wyjdą na pewno. Pączki nie są suche, smaży się je świetnie, w smaku są wilgotne i tak dobre, że nawet jak nie chcesz to nie musisz nadziewać 🙂
Poczęstuj się, oto pyszne pączki z ziemniakami
Zobacz mój przepis wideo na pączki
Na filmie możesz dokładnie zobaczyć jaką konsystencję ma ciasto, jak wyrabiać i jakie są w środku 😉 Przepis na pączki dostałam bardzo dawno temu, ale nie miałam odwagi ich zrobić.
Szybkie w przygotowaniu pączki są możliwe. Idealnie sprawdzą się w Tłusty Czwartek!
Składniki na na pączki:
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka cukru pudru
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 opakowania serka homogenizowanego naturalnego
- 1 laska wanilii
- Olej kokosowy do smażenia
- 1/2 soku szklanki soku jabłkowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 1 szczypta soli
na pączki Jak przygotować:
Zobacz również: naleśniki z kurczakiem i pieczarkami
Polacy chwalą Tłusty Czwartek w całym kraju. W tym dniu tradycja jedzenia przechodzi do lokalu, a naszą uwagę przykuwają smakowite kawałki, które zostały delikatnie posypane cukrem pudrem, czekoladą lub lukrem. Wskazówki dotyczące przygotowania: W dużym garnku rozgrzej olej. Cały czas ubijaj jajka trzepaczką w ogromnej misce przed dodaniem serów. Dokładnie wymieszać przed dodaniem etapami mąki i proszku do pieczenia. Używając łyżki lub kostki, kontynuuj wprowadzanie masy. Na koniec dodaj zmiażdżone jabłko, nasiona wanilii i sól. Za pomocą łyżki, chochli lub innego specjalistycznego dozownika zacznij dodawać porcje ciasta, gdy tylko olej osiągnie około 175oC. Pączki zmienią rozmiar i kształt w zależności od użytych dodatkowych elementów. Pączki powinny być smażone, aż będą nieskazitelne pod każdym względem. Połącz cynamon i cukier w misce. Zanurz pączki w mieszance natychmiast po ich podgrzaniu. Zmiksuj twaróg i mleko w blenderze zamiast kupować serek homogenizowany. Połącz sok jabłkowy i lśniącą wodę w stosunku jeden do jednego. Pączki będą lekkie i przewiewne dzięki kieszeniom powietrznym, które będą również cyrkulować mieszankę. Olej kokosowy można zastąpić olejem rzepakowym. Korzystając z pojemnika, możesz obsmażyć churros lub pączki z otworem. Porada dla Specjalistów: Może chcesz mieć pewność, że Twoje pączki nie będą się konsumować i będą miały piękny, wspaniały asortyment? Skorzystaj z funkcji PerfectChef dostępnej w płytach kuchennych BOSCH. PerfectChef ustali dla Ciebie temperaturę smażenia, która będzie najlepsza dla Twojego jedzenia.
Dodaj komentarz