Jak zrobić Tradycyjne pączki z marmoladą

Pyszne, puszyste, domowe pączki nadziane marmoladą i oblane lukrem

tradycyjne pączki z marmoladą – składniki:

  • 50g cukru,
  • Cukier puder,
  • Dodatkowo:
  • Sok z cytryny
  • 1 kg smalcu,
  • 1 jajko,
  • 500g mąki,
  • 50g masła,
  • 250 ml ciepłego mleka,
  • 3 żółtka,
  • 2 łyżeczki spirytusu (wódki),
  • 30g drożdży,
  • 250 g marmolady

tradycyjne pączki z marmoladą Przygotowanie:

Zobacz także: inny ciekawy przepis

1. Wymieszaj drożdże z łyżeczką cukru w kawałku mleka, a następnie odstaw na 15 minut. Po upłynnieniu pasty pozwól jej ostygnąć. W misce wymieszaj mąkę z nadmiarem cukru, mlekiem, drożdżami, jajkami i wódką. Dodaj zmiękczoną pastę po kilku chwilach masowania i kontynuuj układanie przez kolejne pięć minut. To będzie lepkie ciasto. Biszkopt powinien podwoić swoją objętość po przykryciu i pozostawieniu na około 1/1,5 godziny. Mieszanką należy kilka razy manipulować na delikatnie posypanej mąką powierzchni. Wytnij koła o jednolitej grubości 1,5 cm. Przed uformowaniem kulki lekko je wygładź, dodaj łyżeczkę konfitury, a następnie zlep je jak pierogi. Do przykrycia pączków należy użyć tkaniny na dodatkowe pół godziny. Po podgrzaniu tłuszczu ustaw palnik na niską moc i smaż pączki z każdej strony przez kilka chwil. Pączki powinny być otoczone lekkim pierścieniem, aby pokazać, jak bardzo są puszyste.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *