Składniki na truskawkowe muffinki:
- 50 ml oleju
- 3 łyżki konfitury truskawkowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 truskawek
- cukier puder do posypania
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 2,5 szklanki mąki
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 200 g jogurtu
- 70 ml mleka
- 2 jajka
truskawkowe muffinki Jak przygotować:
Zobacz także: inna receptura
Herbatniki truskawkowe Połącz normalny jogurt, mleko, olej i jajka w ogromnej misce. Następnie dżem należy dokładnie wymieszać z masą. W drugiej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiewając je. Dodaj pop, cukier i sól. Szybko i dokładnie połączyć suche i mokre składniki. Połączenie powinno mieć jak największy rozmiar dla form silikonowych. Umyć, osuszyć i wyrzucić łodygi truskawek. Każdą truskawkę należy pokroić na równe części. Niewielka ilość połówki truskawki powinna trafić do każdej tortownicy. Podgrzewać przez około 20 minut w 200 stopniach w piekarniku. Wyjąć z piekarnika, ostudzić, a następnie wyjąć z foremek. Posypać cukrem pudrem tuż przed podaniem. Smacznego!
Dodaj komentarz