Jak zrobić Waniliowo-marchewkowe gofry

Gofry z naturalną wanilią z dodatkiem puree z marchewki są pyszne, lekkie i puszyste w pięknym kolorze.

Składniki na marchewkowe gofry:

  • mąka tortowa 45 dag
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • mleko 1 szkl
  • jajka 5 szt
  • olej 0,5 szklanki
  • sól szczypta
  • woda 1 szklanka
  • wydrążone ziarenka z laski wanilii 0,5 łyżeczki
  • puree z marchewki 150 ml
  • cukier 5 łyżek

marchewkowe gofry Przygotowanie:

A może spodoba Ci się także: inna receptura

Oddzielić żółtka od białek. Wymieszaj cukier i opróżnione nasiona wanilii z żółtkami. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. 2 Do masy żółtkowej dodaj mleko, olej i wodę. Chwilowo miksuj puree z marchwi. 3 Następnie wsypać oddzieloną mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmiksować. 4 Ubić razem z stanowczo ubitymi białkami, delikatnie wymieszać. Podgrzej uderzacz do brylantu w gorącej gofrownicy. 5 Podawać z bitą śmietaną, miodem lub dżemem.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *