Jak zrobić Włoskie naleśniki ze szpinakiem

włoskie naleśniki – składniki:

  • 5 łyżek startego parmezanu
  • gałka muszkatołowa
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 op. (ok. 50 dag) mrożonego szpinaku w liściach
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • sól
  • 1 i 2/3 szkl. mleka
  • pieprz
  • olej
  • 3 jajka
  • 6 łyżek masła
  • 2 pomidory
  • 2 cebule

włoskie naleśniki Jak przygotować

A może spodoba Ci się także: inna ciekawa recepturka

Szpinak powinien być wyczerpany i rozmrożony. Zmiksuj jajka z 1/3 szklanki mąki i 1/2 szklanki mleka w blenderze. Ciasto należy przykryć i odstawić na około dwadzieścia minut. 2 W tym czasie oddziel cebulę i czosnek, obierz je i usmaż na oleju. Dodać szpinak i dusić przez dwie lub trzy minuty. Nasiona i przecier pomidorowy należy usunąć. Podawaj ze szpinakiem. Do smaku dodać sól i pieprz. 3 Odłóż połowę pasty do smarowania, a pozostałą porcję rozbij na małe kawałeczki dużym żelazkiem. Zrób cienkie naleśniki, dzieląc ciasto na równe części i smażąc je. Następnie przykryj każdy z farszem szpinakowym. Zwiń i umieść w bezpiecznej komorze dla brojlerów. 4 W misce upłynnić pastę. Posypać resztą mąki. smażyć. Połącz śmietanę, wino i pozostałe mleko z zasmażką. Sos gotujemy, aż zgęstnieje. Dodaj trochę gałki muszkatołowej, sól i pieprz do smaku. Nałóż sos na gorące bułeczki. Po wierzchu posypać startym parmezanem. W nagrzanym piekarniku gotuj przez 10 do 15 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Źródło: Naj


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *