włoskie naleśniki – składniki:
- 5 łyżek startego parmezanu
- gałka muszkatołowa
- 1 szkl. mąki pszennej
- 100 ml śmietany kremówki
- 1 ząbek czosnku
- 1 op. (ok. 50 dag) mrożonego szpinaku w liściach
- 100 ml białego wytrawnego wina
- sól
- 1 i 2/3 szkl. mleka
- pieprz
- olej
- 3 jajka
- 6 łyżek masła
- 2 pomidory
- 2 cebule
włoskie naleśniki Jak przygotować
A może spodoba Ci się także: inna ciekawa recepturka
Szpinak powinien być wyczerpany i rozmrożony. Zmiksuj jajka z 1/3 szklanki mąki i 1/2 szklanki mleka w blenderze. Ciasto należy przykryć i odstawić na około dwadzieścia minut. 2 W tym czasie oddziel cebulę i czosnek, obierz je i usmaż na oleju. Dodać szpinak i dusić przez dwie lub trzy minuty. Nasiona i przecier pomidorowy należy usunąć. Podawaj ze szpinakiem. Do smaku dodać sól i pieprz. 3 Odłóż połowę pasty do smarowania, a pozostałą porcję rozbij na małe kawałeczki dużym żelazkiem. Zrób cienkie naleśniki, dzieląc ciasto na równe części i smażąc je. Następnie przykryj każdy z farszem szpinakowym. Zwiń i umieść w bezpiecznej komorze dla brojlerów. 4 W misce upłynnić pastę. Posypać resztą mąki. smażyć. Połącz śmietanę, wino i pozostałe mleko z zasmażką. Sos gotujemy, aż zgęstnieje. Dodaj trochę gałki muszkatołowej, sól i pieprz do smaku. Nałóż sos na gorące bułeczki. Po wierzchu posypać startym parmezanem. W nagrzanym piekarniku gotuj przez 10 do 15 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Źródło: Naj
Dodaj komentarz