Przepis na Babeczki bananowe

Przepyszne
ciasto na bazie kaszy jaglanej
, jaglany jabłecznik. Bez jajek, bez mleka, bez mąki. Zdrowe, smaczne i sycące. Znika niesamowicie szybko, chętnie jedzą je również dzieci, jest po prostu świetne. Robiłam kilka podejść pod to ciasto, by wyszło idealnie i by Wam nie sprawiło problemu, w końcu dopracowałam recepturę na
jaglany jabłecznik
, więc do dzieła!
Wiem, że często ciasta jaglane sprawiają Wam jakieś problemy, tym razem klasyczna forma tortowa, proste składniki i jeszcze zdrowo 🙂 Z innych moich jaglanych ciast polecam
murzynka na kaszy
oraz
babeczki bananowe
. Smacznego. Babeczki bananowe to naprawdę świetny wybór dla miłośników domowych wypieków. Są smaczne, a przy okazji naprawdę łatwe w przygotowaniu. To dobra opcja na co dzień.
Przepis na babeczki bananowe jest idealną opcją dla wszystkich, którzy kochają proste, domowe słodkości. Z jego pomocą można przygotować naprawdę fantastyczne słodkości. Są delikatne, miękkie i po prostu najlepsze. Na pewno przypadną do gustu wszystkim miłośnikom bananów, gdyż są nimi wypełnione po brzegi. Do stworzenia tego przepisu wystarczy tylko kilka podstawowych składników. Głównym są oczywiście banany. Te owoce ze względu na wyjątkową słodycz wspaniale sprawdzają się w wypiekach. Najlepiej używać do pieczenia bananów bardzo dojrzałych, które są najbardziej słodkie. Dzięki temu można zredukować ilość cukru, którą dodaje się do ciasta. To również naprawdę świetna opcja na wykorzystanie owoców, które są przejrzałe i zapewne wylądowałyby w koszu. Ten przepis będzie idealnym wyborem dla osób, które chcą marnować mniej. Choć może się wydawać, że ze względu na duży udział cukru banany nie powinny zbyt często gościć w diecie, to jednak nie jest to prawda. To naprawdę wartościowe owoce. Dostarczają sporo potasu, pierwiastka, który jest odpowiedzialny za prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego, a także mięśniowego.
Te babeczki ze względu na swój słodki smak świetnie sprawdzą się dla dzieci. Ten sprawdzony przepis na słodkości z bananami będzie idealnym rozwiązaniem na co dzień, gdyż jest bardzo łatwy. W dodatku robi się je tylko z kilku składników. Podstawą jest oczywiście mąka. Najlepiej sprawdzi się mąka pszenna o niższym typie, gdyż jest bardzo delikatna, przez co dobrze komponuje się ze słodkimi ciastami. Można również zamienić ją na mąkę owsianą, która również charakteryzuje się słodkim smakiem. Ciasto łączy się z bananami, dzięki czemu ma niepowtarzalny, bardzo słodki smak. Babeczki są pyszne i łatwe w przygotowaniu. To dobre rozwiązanie dla wszystkich, którzy kochają szybkie i smaczne desery. Z tego przepisu dowiesz się ile czasu piec i jakie składniki użyć, by stworzyć najlepsze babeczki. Lodowe babeczki bananowe z nutą cytryny, bardzo smaczne i orzeźwiające. Wiem, że często ciasta jaglane sprawiają Wam jakieś problemy, tym razem klasyczna forma tortowa, proste składniki i jeszcze zdrowo 🙂 Z innych moich jaglanych ciast polecam murzynka na kaszy oraz babeczki bananowe . Babeczki bananowe z dodatkiem kakao są wilgotne i słodkie, mimo że nie zawierają cukru. Babeczki bananowe to naprawdę świetny wybór dla miłośników domowych wypieków. Muffinki bananowe to wspaniały pomysł na smaczne łakocie dla dzieci i dorosłych. Babeczki bananowe z dodatkiem kakao są wilgotne i słodkie, mimo że nie zawierają cukru. Babeczki na słodko to prosty przepis na zdrowe drugie śniadanie lub podwieczorek. Przepis na muffinki bananowe jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia babeczek potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: mąka orkiszowa, kakao, banan, daktyle, mleko, jajka, proszek do pieczenia.
Jak zrobić muffinki bananowe? W rondlu podgrzej mleko i umieść w nim daktyle. Gdy masa wystygnie, dodaj do niej banany obrane ze skórki i zblenduj. Do miski wbij jajka i ubij do powstania białej puszystej piany. Dodaj do masy jajecznej zblendowane banany i daktyle. Przesiej mąkę orkiszową, kakao i proszek do pieczenia, wymieszaj. Formę do muffinek wyłóż papilotkami i napełnij je ciastem do 3/4 wysokości. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut. Babeczki wyjmij z formy i umieść na paterze.
Banany są źródłem łatwo przyswajalnego cukru owocowego. Banany są produktem, który zawiera spore ilości błonnika pokarmowego, który ma wpływ na odczuwanie sytości oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi. Błonnik ma również dobroczynny wpływ na poziom glukozy we krwi, dzięki jego zawartości w produktach spożywczych, obecny w nich cukier wchłania się znacznie wolniej, a to powoduje, że stężenie glukozy we krwi pozostaje na stałym poziomie. Banany są również źródłem wielu witamin A, C, E oraz K, oraz bogatym źródłem potasu, który wpływa na obniżenie ciśnienia krwi i reguluje pracę serca. Kakao pozyskiwane z rośliny zwanej kakaowcem rośnie w lasach tropikalnych klimatu równikowego. Kakao jest cennym źródłem magnezu, związki zawarte w ziarnach kakaowca mają działanie odprężające. Kakao zawiera kwasy tłuszczowe jednonienasycone, witaminy z grupy B oraz fosfor, cynk i żelazo.
Podsumowując pyszne muffinki na bazie bananów doskonale sprawdzą się na deser. Babeczki są dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni. Do babeczek można dodać także gorzką czekoladę, która wzbogaci smak wypieku.

Składniki na babeczki bananowe:

  • 1 banan
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki jogurtu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 12 łyżek mąki
  • 1 jajko

babeczki bananowe Przygotowanie:

Zobacz również: inna receptura


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *