babeczki borówkowe – składniki:
- 2 żółtka
- 150 ml gorącej przegotowanej wody
- 200 g mąki
- 200 g margaryny
- 300 ml gęstej śmietany
- Masa;
- pszennej
- 100 g cukru
- 100 g mąki
- 300 g borówki
- 2 szczypty soli
- Ciasto:
- 1 galaretka cytrynowa
babeczki borówkowe Przygotowanie
Zobacz także: inny ciekawy przepis
Babeczki z jagodami i pierzyną cytrynową: Na posypanej mąką stolnicy posypać żółtka, posolić i pokrojoną na zimno Kasię. Posiekaj wszystko nożem lub krajalnicą do ciasta, aż utworzą się grudki. Szybko zużyj mieszankę, zawiń ją w folię i włóż do lodówki, aby schłodziła się na blisko 30 minut. Po upływie tego czasu wyjmij miksturę z lodówki i rozłóż ją na 20 kulek pekanowych. Nakłuj mieszankę w każdym kształcie babeczki widelcem po wyłożeniu foremek tym ciastem. Przez dziesięć minut podgrzewaj babeczki w temperaturze 200 stopni. Po ostudzeniu odwróć babeczki, aby wyjąć je z foremek. Galaretkę dokładnie wymieszać z wodą do schłodzenia. Dodaj śmietanę i mieszaj, aż okaże się, że jest nieco gęsta. Masę galaretki należy schłodzić do lekkiego stężenia. Masę przełożyć do lejka i wyłożyć nią babeczki, gdy uzyska odpowiednią konsystencję. Na koniec posypać wierzch każdej babeczki jagodami.
Dodaj komentarz