Składniki na babeczki limonkowe:
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukrowe perełki do dekoracji
- 125 g brązowego cukru
- forma do muffinek z 12 wgłębieniami
- 1/4 litra mleka
- opcjonalnie odrobina czerwonego barwnika spożywczego
- 1 torebka cukru waniliowego
- 250 g mąki pszennej
- 200 g cukru pudru
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 200 g konfitury malinowej
- 75 ml oleju (np. słonecznikowego)
- 500 g miękkiego masła
- 12 papierowych papilotek do babeczek
- skórka otarta z 1 cytryny
- szczypta soli
- 3 jajka
babeczki limonkowe Jak zrobić:
A może spodoba Ci się także: babeczki ciasteczkowy potwór
Użyj papierowych kubków, aby wyłożyć 12-komorową patelnię do bułek. Piekarnik powinien mieć temperaturę 175°C. 2 Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. W misce połącz ubite jajka. Dodatki obejmują cukier o ziemistym kolorze, cukier waniliowy, szczyptę soli, wyciśniętą cytrynę i zing. Wlać mleko i olej. Na mąkę posypać proszkiem do pieczenia. Natychmiast do nich dołącz. Umieść kawałki ciasta w papilotkach. Formę należy podgrzewać przez 20 minut. Pozostaw gotowe smakołyki do całkowitego ostygnięcia. 3 W międzyczasie przygotuj krem margarynowy: Dżem po dokładnym podgrzaniu przetrzyj przez sitko. Zachowaj spokój. Masę ucieramy razem z cukrem pudrem przez około 20-30 minut. Gdy masa zrobi się puszysta dodać dżem. Uwaga! W przypadku, gdy margaryna i dżem nie mają podobnej temperatury, śmietanka może się wydzielić podczas ubijania. Dodaj trochę cieniowania żywności blisko najdalszej granicy systemu ubijania, jeśli uznasz, że krem powinien być bardziej skomplikowany. 4 Przełóż gotowy krem do worka do pieczenia. Umieść kilka maleńkich rozetek, jak pokazano poniżej, na każdej babeczce. Ponadto upiększ smakołyki cukrowymi perełkami. Przechowywać w lodówce przez godzinę. 5 Dekoracje ze śmietany 6 Schłodzony krem maślany przełożyć do rękawa cukierniczego w kształcie gwiazdy o średnicy 12 mm. Umieść kilka małych rozetek, jedna blisko drugiej, wokół krawędzi każdej babeczki. Dodatkowo wykonaj dwa dodatkowe „poziomy” rozet. Za każdym razem naciśnij o jeden mniej. Źródło: Twój styl
Dodaj komentarz