Przepis na Babeczki na kruchym cieście

Babeczki na słodko powstaną dosłownie z kilku składników, które z pewnością masz w domu, a jeśli nie dostaniesz je w każdym sklepie. Babeczki na słodko to prosty przepis na zdrowe drugie śniadanie lub podwieczorek. Babeczki z dyni to bardzo dobry pomysł na smaczne dyniowe babeczki pieczone w piekarniku. Babeczki można przygotować w dwóch wersjach smakowych. Pierwsza z dodatkiem czekolady gorzkiej oraz druga z dodatkiem białej czekolady. Przepis na babeczki z dyni jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby je upiec. Do zrobienia babeczek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka orkiszowa, dynia, jajka, proszek do pieczenia, masło, czekolada gorzka, kakao, mleko kokosowe, serek śmietankowy.
Jak zrobić babeczki z dyni? Dynie pokrój na mniejsze kawałki. Umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 20 minut. Dynie oddziel łyżką od skórki i umieść w misce. Dodaj jajka, mleko kokosowe, roztopione masło i zblenduj. Dodaj kakao, proszek do pieczenia i mąkę orkiszową, zmiksuj do połączenia składników. Posiekaj czekoladę, dodaj do masy i wymieszaj. Foremkę wyłóż papilotkami do babeczek. Napełnij papilotki do 3/4 objętości. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 20 minut. Wystudź babeczki i ich wierzch udekoruj serkiem śmietankowym.
Mąka orkiszowa produkowana jest z pradawnej odmiany pszenicy. Mąka orkiszowa jest bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który wspomaga pracę jelit i zapobiega zaparciom. Mąka jest bardzo dobrym źródłem cynku i selenu oraz witaminy E. Selen jest składnikiem mineralnym potrzebnym do prawidłowej produkcji hormonów przez tarczycę. Niezbędne są one do prawidłowej pracy całego organizmu. Mleko kokosowe jest bardzo dobrą alternatywą dla mleka krowiego. Mleko kokosowe nie zawiera laktozy i jest produkowane z orzechów kokosowych. Mleko kokosowe można zamienić na inne roślinne mleko.
Podsumowując pyszne babeczki na słodko to świetny deser dla dzieci i dorosłych. Łatwe do zrobienia babeczki możesz przygotować razem z dziećmi. Smaczne czekoladowe babeczki to prosty przepis na nowoczesny tort urodzinowy. Babeczki są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez 2 dni. Muffinki z borówkami to szybkie i proste w przygotowaniu oraz pyszne w smaku domowe łakocie, które z pewnością zasmakują wszystkim.
Dzisiaj przedstawię Ci przepis na muffinki z borówkami.
Będą dobre nie tylko dla dzieci, ale także dla dorosłych. Babeczki świetnie sprawdzą się na imprezę wśród dorosłych, ale i na zabawę dla najmłodszych członków rodziny.
Pamiętaj, że warto przygotowywać domowe wypieki od początku do końca samodzielnie, wtedy masz pewność, co znajduje się w środku. Dzięki temu nasze słodkie wypieki będą wolne od barwników i konserwantów, nie polecam korzystać z gotowych mieszanek, aby przygotować muffinki.
Babeczki na słodko powstaną dosłownie z kilku składników, które z pewnością masz w domu, a jeśli nie dostaniesz je w każdym sklepie. Musisz zaopatrzyć się w mąkę, cukier, borówki lub inne owoce, jajka, mleko i odrobinę oleju.
Ja skorzystałam z mąki pszennej, która naturalnie zawiera gluten w swoim składzie. Jeśli więc cierpisz na choroby glutenozależne, zamień ją na mąkę, która nie zawiera glutenu. Może to być mąka gryczana lub mieszanka mąk bezglutenowych.
Dodatkowo będzie nam potrzebny cukier. Użyłam cukru białego, zamiast niego możesz użyć brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. Wybierając kakao, pamiętaj o sprawdzeniu składu, nie powinien on zawierać dużej ilości cukru. Dodatkowo mleko krowie, które użyłam w przepisie, możesz zastąpić dowolnym napojem roślinnym.
Zatem, jak zrobić muffinki z borówkami?
Wystarczy, że mąkę przesianą przez sito wsypiesz do miski, cukier i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszaj, wlej mleko, wbij jajka. Połącz wszystkie składniki. Rozlej ciasto do specjalnych foremek do babeczek i upiecz je w piekarniku. Nasze najlepsze muffinki za 15 minut będą dobre.
Możesz postawić na słodkie dodatki, takie jak świeże maliny, cukier puder lub polewa czekoladowa. Muffinki to świetny pomysł na przyjęcie lub domowy deser. Muffinki bananowe to wspaniały pomysł na smaczne łakocie dla dzieci i dorosłych. Babeczki bananowe z dodatkiem kakao są wilgotne i słodkie, mimo że nie zawierają cukru. Babeczki na słodko to prosty przepis na zdrowe drugie śniadanie lub podwieczorek. Przepis na muffinki bananowe jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia babeczek potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: mąka orkiszowa, kakao, banan, daktyle, mleko, jajka, proszek do pieczenia.
Jak zrobić muffinki bananowe? W rondlu podgrzej mleko i umieść w nim daktyle. Gdy masa wystygnie, dodaj do niej banany obrane ze skórki i zblenduj. Do miski wbij jajka i ubij do powstania białej puszystej piany. Dodaj do masy jajecznej zblendowane banany i daktyle. Przesiej mąkę orkiszową, kakao i proszek do pieczenia, wymieszaj. Formę do muffinek wyłóż papilotkami i napełnij je ciastem do 3/4 wysokości. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut. Babeczki wyjmij z formy i umieść na paterze.
Banany są źródłem łatwo przyswajalnego cukru owocowego. Banany są produktem, który zawiera spore ilości błonnika pokarmowego, który ma wpływ na odczuwanie sytości oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi. Błonnik ma również dobroczynny wpływ na poziom glukozy we krwi, dzięki jego zawartości w produktach spożywczych, obecny w nich cukier wchłania się znacznie wolniej, a to powoduje, że stężenie glukozy we krwi pozostaje na stałym poziomie. Banany są również źródłem wielu witamin A, C, E oraz K, oraz bogatym źródłem potasu, który wpływa na obniżenie ciśnienia krwi i reguluje pracę serca. Kakao pozyskiwane z rośliny zwanej kakaowcem rośnie w lasach tropikalnych klimatu równikowego. Kakao jest cennym źródłem magnezu, związki zawarte w ziarnach kakaowca mają działanie odprężające. Kakao zawiera kwasy tłuszczowe jednonienasycone, witaminy z grupy B oraz fosfor, cynk i żelazo.
Podsumowując pyszne muffinki na bazie bananów doskonale sprawdzą się na deser. Babeczki są dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni. Do babeczek można dodać także gorzką czekoladę, która wzbogaci smak wypieku. Malwina, lat 9, uwielbia takie Tęczowe Babeczki, zarówno piec, dekorować jak i jeść. Babeczki na kruchym cieście z masłem orzechowym z orzechami i karmelizowanymi orzechami włoskimi w miodzie i soku pomarańczowym.

Składniki na babeczki na kruchym cieście:

  • 2.5 szklanki mąki
  • 15 dag cukru
  • szklanka cukru pudru
  • 10 dag suszonych moreli
  • kostka masła
  • laskowych
  • 70 ml mleka
  • 3 żółtka
  • 15 dag orzechów
  • 7 dag masła

babeczki na kruchym cieście Przygotowanie:

A może spodoba Ci się także: inna receptura

Babeczki na kruchym cieście: Z mąki, masła i cukru pudru uformować grudki. Od tego momentu ugniataj miksturę i ubijaj żółtka. Po uformowaniu kulki i chłodzeniu przez 45 minut ciasto cienko rozwałkować i wyłożyć nim foremki na babeczki. Zanim ciasto ostygnie, umieść je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 15 minut. Danie, które zostało skarmelizowane cukrem, powinno być rozsmarowane, z dodatkiem zagęszczonego mleka, orzechów i suszonych moreli. Po ostygnięciu babeczek rozsmarować je.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *