Przepis na Bułeczki ,,niby pączki” z piekarnika z masą krówkową

Upiekłam pyszne i puchate bułeczki, które wyglądem przypominają pączki, a w smaku drożdżówki. Idealne na podwieczorek, poczęstunek, piknik czy do zabrania do szkoły lub pracy. Można podać je z kubkiem mleka, kakao, kawy czy herbaty. Co kto lubi. Długo utrzymują świeżość. Z przepisu wychodzi aż 28 sporych sztuk, więc są bardzo podzielne. Upieczcie.

niby pączki – lista składników:

  • 3 jajka
  • Dodatkowo:
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • 1 cukier waniliowy
  • niepełna szklanka cukru pudru
  • mąka pszenna do posypania stolnicy
  • 1 puszka masy krówkowej o smaku kajmaku ( 40 dag )
  • 4 szklanki mąki tortowej
  • Na ciasto:
  • Na rozczyn:
  • około pół szklanki ciepłego mleka
  • pół szklanki ciepłego mleka
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 6 łyżek oleju

niby pączki Jak zrobić

Zobacz również: inna receptura

1. Zakwas: Wymieszaj mąkę, cukier i ciepłe mleko, aby uzyskać pastę. Przykryj roztwór ściereczką i umieść w ciepłym miejscu na około 15-20 minut, aby roztwór „zaczął”. 2. Ciasto: Cukier i jajka ubić na jasną i puszystą masę. Zaraz po połączeniu składników, roztrzepanych jajek i oleju z mąką, zagniatamy bez przerwy dodając ciepłe mleko. W zależności od wilgotności mąki dodać do ciasta tyle mleka, ile wytrzyma. Na stole popracuj pałkarzem przez kilka chwil. Następnie zapewnij idealne przykrycie i wspinaj się przez około godzinę w ciepłym miejscu. 3. Formowanie: Ciasto wyłożyć na dobrze wypieczoną deskę delikatnie oprószoną mąką pszenną, wykrawać z niego większe koła, nadziewać je masą krówkową, skromniejszą formą formować „pączki” i jeszcze raz wyrabiać . 4. Wypieki: „Pączki” należy rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia, ponieważ bardzo urosną. 5. Pieczenie: W 180 stopniach bułki powinny być pieczone przez 30 do 35 minut, aż będą złocistobrązowe. Podgrzane wystygły. 6. Porcja: Chciałbym wierzyć, że zjesz nasz gotowy obiad.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *