Lato w pełni, przyszła ochota na gofry 🙂 Chrupiące, świeżutkie i pachnące. Polecam 🙂
chrupiące gofry – składniki:
- ½ litra mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- Składniki do przygotowania około 10-12 gofrów (moja gofrownica wydaje gofry w rozmiarze 13×13 cm):
- 3 jajka
- 1 szczypta soli
- 100 g masła
- 2 łyżki cukru
- Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml
- 2 szklanki mąki
chrupiące gofry Jak przygotować:
Zobacz także: inna receptura
garnku rozpuść pastę z niską intensywnością. Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na puszystą masę. Mąkę zawierającą proszek do pieczenia i mleko należy dodawać w tej kolejności. Wszystko jest starannie wymieszane przeze mnie. Po dodaniu zmiękczonej margaryny jeszcze raz zmiksować. Za pomocą szpatułki delikatnie wmieszaj ubite białka do masy. Po wlaniu ciasta do gofrownicy podgrzewam. Powinny być ugotowane po około czterech minutach podgrzewania. Zwiększyłem intensywność, kładąc gofry na drucianej podstawce po ich wyjęciu. W przypadku, gdy nie będą w stanie tego zrobić, odrzucą się. Nakładam go na gofry teraz, gdy mam to, czego najbardziej potrzebuję. Gotowe. Weź udział w uczcie 🙂
Dodaj komentarz