Muffinki wyszły bardzo słodkie, posypka lekko chrupie podczas jedzenia i ten aromat…
muffinki z posypką – lista składników:
- ¼ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki soli
- ½ szklanki mleka
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 3 łyżki masła, roztopionego
- SKŁADNIKI NA POSYPKĘ:
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 ½ szklanki mąki
- ½ szklanki cukru
- ¼ szklanki sypkiego cukru
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 łyżek masła, miękkiego
- 1 jajko
- 2 łyżeczki cynamonu
muffinki z posypką Jak zrobić
Zobacz również: inny przepis
Masło utrzeć na jasną i puszystą masę, pod koniec dodać cukier i ponownie zmiksować. Następnie dodaj koncentrat i jajko, aby uzyskać spójną konsystencję. Po przesianiu składników, do poprzedniej mieszanki dodaj mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę muszkatołową i sól. Na koniec powoli wlewaj mleko, cały czas miksując na niskich obrotach. Formę do bułek wyłóż papierowymi kubeczkami lub posmaruj masłem i delikatnie posyp cukrem. Wyjmij babeczki z piekarnika po 18-22 minutach pieczenia w temperaturze 180 stopni Celsjusza i pozwól mu wyrosnąć, aż osiągnie około 2/3 wysokości formy. Połącz cynamon i cukier w misce. Posyp cukier posypką wierzchy herbatników po zanurzeniu ich w smarowidle. cynamon. Ciesz się posiłkiem.
Dodaj komentarz