Przepis na Czekoladowe babeczki z wiśniami

Wiśnie i czekolada tworzą zgrany duet. Dziś zapraszam na ich połączenie w muffinkowej odsłonie. Skoro muffinki to na pewno praca pójdzie nam szybko i łatwo:). Można użyć mrożonych wiśni.

Składniki na czekoladowe babeczki z wiśniami:

  • 125g masła
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka L
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki jogurtu, u mnie grecki
  • 1 szklanka wiśni bez pestek (jeśli mrożone, wtedy 1,5 szklanki)
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 1/4 szklanki kakao
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

czekoladowe babeczki z wiśniami Przygotowanie

Zobacz również: inny przepis

każdej misce wymieszaj mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy. W drugiej misce wymieszaj odprężoną i schłodzoną margarynę, jogurt i jajka. 2 Połącz mokre i suche składniki, krótko je mieszając (jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodaj jeszcze dwie łyżki jogurtu). Do ciasta dodać wiśnie i drobno posiekaną czekoladę. Krótko miksujemy. 3 Bułki włożyć do foremek na 3/4 wysokości. Przez około 25 do 30 minut gotuj w temperaturze 180 stopni. Niedługo przed podaniem posypać cukrem pudrem i udekorować wiśniami.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *