Przepis na dietetyczne ciasteczka owsiane

No i oczywiście korzenne ciasteczka koty można zjeść. Wczoraj ubieraliśmy choinkę, musiały więc powstać ozdoby do powieszenia. Najlepiej ciastka. A skoro choinka w tym roku sztuczna (po przejściach z roku ubiegłego), to takie pachnące korzennymi przyprawami koty są nie tylko fajną ozdobą, ale tworzą też nastrój. No i oczywiście
korzenne ciasteczka koty
można zjeść.
Są pyszne. Takie
korzenne ciasteczka koty
to idealna alternatywa dla pierniczków, są kruche, pachnące korzennymi przyprawami i delikatne. Nie muszą mięknąć, można je zabierać z choinki natychmiast. To, że są takie kruche i delikatne powoduje też niestety, że przypominają dawne szklane bombki. Jak upadną, to pękną.
Ale nie oznacza to końca świata, zerknijcie na jednego z moich kotów. Odpadł mu ogonek, ale nie ma co załamywać rąk i recytować „pan kotek jest chory…”, po prostu ogonek trzeba przykleić, na lukier. I co tu dużo mówić, ten kotek z łatką na ogonku podobał się wszystkim najbardziej. 🙂 Smacznego! Takie korzenne ciasteczka koty to idealna alternatywa dla pierniczków, są kruche, pachnące korzennymi przyprawami i delikatne. Kruche maślane ciasteczka na jeden gryz. Idealne na święta, jak i każdego dnia, bo są niewielkie, szybko można je zrobić, a smakują bardzo dobrze. Ja zrobiłam
kruche kulki z rumem
, ale możecie dodać swój ulubiony smak, także w postaci syropu (np. pomarańczowego).
Kruche kulki z rumem
są idealne do herbaty, każdy chętnie po nie sięgnie, bo mają niewielkie rozmiary. Polecam Wam i życzę smacznego. Kruche maślane ciasteczka na jeden gryz. Ciastka anyżowe to dla wielu osób smak dzieciństwa. Kruche, aromatyczne ciasteczka lekko ostre i słodkie są wyśmienitą, świąteczną przekąską.
Anyż, tak jak goździki kojarzy się głównie ze świętami Bożego Narodzenia. Jednak możesz przygotować je przez cały rok, szczególnie smaczne będą w okresie jesiennym oraz wczesnej wiosny. Anyżki możesz wykonać w dwóch wersjach. Jedna, taka jak w przepisie, to tradycyjne kruche ciasteczka anyżowe. Druga wersja to kruche ciasteczka a la beziki. Te wykonane a la beziki to włoskie ciasteczka anyżowe, które są wyśmienite i zupełnie inne w smaku. Domowe ciastka anyżowe to fajna propozycja na wypieki, które możesz przygotować z dziećmi. Dzieci chętnie będą wykrawać ciasteczka. Możecie także przygotować własne kształty foremek do wykrawania ciasteczek z folii aluminiowej. Przepis na ciastka anyżowe jest niezwykle łatwy i szybki w przygotowaniu. Ciasteczka możesz przygotować też jako ciasteczka na choinkę oraz łatwo się je przechowuje w metalowej puszce. Im dłużej są przechowywane, tym są smaczniejsze tak jak pierniki. Ciasteczka możesz przygotować także w zdrowszej wersji. Zamień mąkę pszenną „białą” na mąkę pszenną pełnoziarnistą, a cukier zastąp ksylitole. Takie dietetyczne ciasteczka anyżki będą smakować równie dobrze i wyjątkowo jak te przygotowane z tradycyjnego przepisu. A jak upiec ciastka anyżki dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy etap przygotowania jest szczegółowo wyjaśniony.
Ciastka anyżowe to smaczna i fajna propozycja na oryginalne w smaku kruche ciasteczka. Wyjątkowe w smaku, z nutą anyżu, maślane i kruche ciasteczka są wyśmienitym dodatkiem do kawy lub herbaty. Z ich użyciem możesz przygotować także różne desery. Ciasteczka anyżki to uniwersalny wypiek, który wykorzystasz na wiele sposobów. Takie dietetyczne ciasteczka anyżki będą smakować równie dobrze i wyjątkowo jak te przygotowane z tradycyjnego przepisu.
dla forumowiczów będących na diecie,mających SMAKERA no coś słodkiego 😉

Składniki na dietetyczne ciasteczka:

  • mąka razowa, 4 łyżki
  • płatki owsiane, szklanka
  • żurawina, sliwki i słonecznik
  • otręby owsiane, 2 łyżki
  • masło, łyżka
  • rodzynki, garść

dietetyczne ciasteczka Jak zrobić:

Zobacz koniecznie: inna ciekawa recepturka


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *