Bez jajek, bez mleka, bez cukru! Zrobienie naleśników bez jajek jest często nie lada wyzwaniem – rozwalają się, przywierają i generalnie mało przypominają te tradycyjne. Poniżej propozycja naleśników z użyciem płatków owsianych jako „sklejacza” – wychodzą elastyczne, miękkie i zawsze udane 🙂
Składniki na dietetyczne naleśniki:
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 3-4 łyżki pokrojonych truskawek
- CIASTO: 3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej (60g)
- 1/2 łyżeczki pasty waniliowej
- 125ml wody – lekko ciepłej "kranówy"
- 1 łyżka płatków owsianych górskich (15g) – zmielonych w młynku do kawy
- szczypta sody – dosłownie na czubek łyżeczki
- 2 łyżeczki dżemu truskawkowego niskosłodzonego – opcjonalnie, tylko dla łasuchów
- oliwa – do smarowania patelni
- szczypta soli
- FARSZ: 100g twarogu chudego
dietetyczne naleśniki Jak zrobić:
Zobacz także: inny ciekawy przepis
Użyj procesora do espresso, aby zmiażdżyć płatki owsiane. Umieść płatki, mąkę, sól i sodę w wysokim garnku. Za pomocą łyżki energicznie wymieszaj niewielką ilość wody, aby rozbić wszelkie grudki. Kiedy na początku zużywa się o połowę mniej wody, papka zachowuje się lepiej. Pozostałą wodę dodajemy pod koniec procesu miksowania, gdy ciasto naleśnikowe będzie wystarczająco gładkie i jednolite. Końcowa masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany i być nieco płynna. Po pięciu minutach odpoczęcia ciasto naleśnikowe lekko spuchnie w wyniku wchłonięcia wody przez mąkę razową i płatki. 2 Posmaruj teflonowe naczynie oliwą z oliwek przed obsmażeniem głównego ciasta; wtedy nie będzie już potrzebny. Ciasto powinno trafić na gorącą patelnię. Kiedy przekroję je na pół, wychodzą dwa naleśniki, które są grubsze. Ciasto należy rozłożyć na dnie patelni, usmażyć na złoty kolor, następnie odwrócić i piec jeszcze kilka minut. Moim ulubionym sposobem nadziewania tego rodzaju naleśników jest ser, truskawki i wanilia. W misce rozgnieść twaróg widelcem, dodać jogurt, pastę waniliową i ewentualnie dżem niskosłodzony. Do całości dodać pokrojone truskawki. Naleśniki należy zwinąć w rulon i napełnić farszem. W celu podgrzania włóż kuchenkę mikrofalową na jedną sekundę. Posmakuj tego co jesz 🙂
Dodaj komentarz