Przepis na Domowe pączki z marmoladą

Wiele jest różnych przepisów na idealne pączki i zapewne każda gospodyni ma swój własny. Ja podaję przepis z którego skorzystałam pierwszy raz do przygotowania pączków. Oj tak to są moje pierwsze pączki, wyszły naprawdę super, są delikatne mięciutkie w środku no i ładnie wyrosły. Aby to osiągnąć należy zachować kilka waznych zasad które podałam w przepisie. Polecam.

domowe pączki z marmoladą – składniki:

  • Cukier puder do posypania
  • 5 dag cukru
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 300 ml mleka
  • 60 dag mąki pszennej – tortowej, krupczatki
  • 5 dag masła
  • Skórka starta z 1 pomarańczy
  • Tłuszcz do smażenia
  • 1 kieliszek spirytusu
  • Marmolada wieloowocowa
  • Lukier:
  • 8 żółtek
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • Ciasto:
  • 5 dag świeżych drożdży

domowe pączki z marmoladą Przygotowanie:

Zobacz koniecznie: inna receptura

Dodaj dwie łyżki mąki, jedną łyżkę cukru i pięćdziesiąt mililitrów ciepłego mleka, aby rozpuścić drożdże. Mieszaj mieszaninę, aż będzie wyglądać jak gęsta śmietana. W ciepłym miejscu przykryj naczynie materiałem i pozwól mu wyrosnąć. 2. Ciasto: Ubij cukier z żółtkami pod prysznicem wodnym, aż uzyskasz stałą strukturę szczytów. Pozostaw mieszaninę do lekkiego ostygnięcia, aby nie była zbyt gorąca. W misce wymieszaj zakwas z mąką, ciepłym mlekiem i cukrem waniliowym. Do ugniatania można użyć robota kuchennego. Następnie należy dodać zmielony pasek pomarańczy i duszę, a pastę rozdrobnić i do pewnego stopnia schłodzić. Mieszanka nie powinna kleić się do rąk i powinna być elastyczna. Naczynie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *