Pączki w wersji weneckiej.
pączki weneckie – lista składników:
- 200 ml mleka
- 1 jajko
- szczypta soli
- olej do smażenia
- 50 g rodzynek
- 60 g cukru
- 10 g świeżych drożdży
- cukier puder
- 400 g mąki pszennej
pączki weneckie Jak przygotować:
Zobacz koniecznie: inna receptura
Po odcedzeniu rodzynek moczyłam je przez 15 minut w gorącej wodzie. Połączyłam mąkę, drożdże, rodzynki, jajko, cukier i sól. Ciasto podzieliłam i etapami dodawałam mleko. Mieszankę odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia w naoliwionej misce i przykryć wilgotną ściereczką. 2 Gdy ciasto odpoczęło, jedną łyżką podzieliłam je na porcje i drugą porcję wrzuciłam na rozgrzany olej w dużym rondlu. Używając papierowego ręcznika i sprzątania z cukru pudru, przypaliłam różne strony.
Dodaj komentarz