Przepis na Fritole – pączki weneckie

Pączki w wersji weneckiej.

pączki weneckie – lista składników:

  • 200 ml mleka
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • 50 g rodzynek
  • 60 g cukru
  • 10 g świeżych drożdży
  • cukier puder
  • 400 g mąki pszennej

pączki weneckie Jak przygotować:

Zobacz koniecznie: inna receptura

Po odcedzeniu rodzynek moczyłam je przez 15 minut w gorącej wodzie. Połączyłam mąkę, drożdże, rodzynki, jajko, cukier i sól. Ciasto podzieliłam i etapami dodawałam mleko. Mieszankę odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia w naoliwionej misce i przykryć wilgotną ściereczką. 2 Gdy ciasto odpoczęło, jedną łyżką podzieliłam je na porcje i drugą porcję wrzuciłam na rozgrzany olej w dużym rondlu. Używając papierowego ręcznika i sprzątania z cukru pudru, przypaliłam różne strony.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *