Przepis na Gofry belgijskie

Gofry belgijskie różnią się od tych znanych z letnich kurortów; te są drożdżowe, chrupiące i przywołują na myśl pyszne racuchy z dzieciństwa. Przepisów na nie znaleźć można mnóstwo – zwłaszcza, że w każdym regionie Belgii przyrządza się je, podobno, również w trochę inny sposób.

gofry belgijskie – lista składników:

  • 190 g mąki tortowej,
  • 50-60 g cukru perlistego (nie można zastąpić go innym, ponieważ podczas wypiekania nie utworzy się chrupiąca skarmelizowana powł
  • 90 g bardzo miękkiego masła,
  • 1 żółtko,
  • 11 g świeżych drożdży,
  • szczypta soli,
  • 1 jajko,
  • 90 g ciepłego mleka (ok. 40 stopni),
  • 16 g cukru waniliowego,

gofry belgijskie Przygotowanie:

Zobacz koniecznie: inny ciekawy przepis

Aby zrobić gęste ciasto, połącz w misce ciepłe mleko, drożdże, mąkę, sól, cukier waniliowy, jajko i żółtko. Przykryć i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. 2 W tym momencie całkowicie skoordynować masę ze szczególnie kruchą, pokruszoną pastą. Jeszcze raz pod koniec dodać cukier perłowy, dokładnie zmiksować i odstawić pod przykryciem na 15-20 minut. 3 Rozgrzej gofrownicę (przy modelu o mocy 1000 W pieczemy ją na 4,5 z sześciu możliwych poziomów mocy). Po pieczeniu przez 2,5 minuty na środku każdej z dwóch połówek umieść po jednej czubatej łyżce ciasta, aby uzyskać okrągły, nieregularny kształt. Czekamy, aż stwardnieją, zanim umieścimy je na drewnianym stojaku. Proponujemy podawać je same na ciepło, z bitą śmietaną lub syropem klonowym…


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *