Podczas wakacji często możemy wyczuć zapach gofrów, szczególnie w kurortach turystycznych. Po powrocie do domu wciąż pamiętam zarówno smak, zapach jak i pięknie wyglądające gofry z bitą śmietaną i owocami. Wtedy najchętniej piekę gofry, bo są dla mnie wspomnieniem z wakacji. Piekłam gofry z różnych przepisów zarówno bardzo starych, tradycyjnych po najnowsze. Dzisiaj proponuję przepis na gofry bez mleka, które są idealnie chrupiące, lekkie i po prostu pyszne!
gofry bez mleka – składniki:
- Mąka pszenna – 1,5 szklanki
- Woda gazowana – 1 szklanka
- Szczypta soli
- Jajka – 2 sztuki
- Ciasto na gofry
- Cukier – 1/4 szklanki
- Olej – 1/4 szklanki
- Proszek do pieczenia – płaska łyżeczka
- Cukier wanilinowy – pół opakowania (8g)
gofry bez mleka Jak zrobić:
Zobacz również: inny przepis
Su zajmuje miejsce w zakresie 8 i 9 gofrów. Gofrownica potrzebuje czasu, aby odpowiednio się rozgrzać przed włączeniem. Oddziel żółtka i białka. Twarde białka jaj i trochę soli należy przechowywać z dala. Dodaj nadmiar mocowań do alternatywnej miski i mieszaj, aż będzie gładka (możesz do tego użyć blendera). Za pomocą łyżki wmieszaj białka do masy. Rozłóż gofrownicę na gorącej gofrownicy (możesz ją wcześniej lekko nasmarować) i piecz przez trzy do pięciu minut, aż będzie złocistobrązowa i świeża. Ostudzić na siatce. Do przygotowanych wcześniej gofrów można dodać produkt naturalny, bitą śmietanę lub cokolwiek innego.
Dodaj komentarz