Przepis na Gofry na słono

Gofry to jedne z najpopularniejszych słodkich przysmaków, szczególnie w Belgii. Gofry belgijskie są znane i lubiane na całym świecie. W naszym kraju przysmak ten szczególnie rozsławiony jest nad morzem. Ze względu na swoją popularność doczekały się wielu wariacji smakowych i modyfikacji, w tym jedną z nich są gofry na słono.
Wytrawne gofry z warzywami, z szynką i z serem są fajną oraz oryginalną propozycją nie tylko na śniadanie, ale również na lunch czy kolację. Słone gofry możesz wykonać z papryką, cukinią, pieczarkami, szpinakiem, jarmużem, kukurydzą, szparagami, pomidorami czy rzodkiewką. Gofry możesz przygotować z każdym serem gouda, emmentaler, radamer, cheddar czy mozzarella. W wersji mięsnej do gofrów możesz dodać szynkę, boczek, kiełbaski lub szynkę parmeńską. Przepis na gofry na słono jest łatwy i dość szybki w przygotowaniu. Ciasto z drożdżami musi odstać chwilę aby drożdże mogły zacząć pracować. Ciasto bez drożdży możesz przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce a rano przygotować pyszne i chrupiące gofry. Dzięki temu zaoszczędzisz rano czas, ale będziesz cieszyć się ciepłym i sycącym śniadaniem.
Gofry chrupiące na słono są fantastycznym i oryginalnym śniadaniem, możesz je także przygotować na lunch lub kolację. Smaczne gofry przypadną do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym.

Składniki na gofry na słono:

  • Jajko – 2 szt.
  • Proszek do pieczenia – 2 g
  • Papryka czerwona – 55 g
  • Masło – 100 g
  • Szynka z indyka – 100 g
  • Ser edamski – 100 g
  • Cukier – 3 g
  • Mąka pszenna – typ 450 (tortowa) – 300 g
  • Cebula – 25 g
  • drożdże suche – 7 g

gofry na słono Przygotowanie

Zobacz koniecznie: babeczki z polewą czekoladową

Wraz z ekspansją mleka ubij jajka na miękką pianę. Do jajek i mleka dodać drożdże, proszek do pieczenia, sporą ilość soli i pieprzu, cukier i płynną pastę do smarowania. Kontynuując miksowanie dodawać po 1 łyżce mąki. Gdy ciasto będzie gładkie dodać pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę, szynkę i starty ser. Na trzydzieści minut umieść mieszaninę w ciepłym miejscu. Rozgrzej gofrownicę. Wlewając porcję ciasta do gofrownicy, piecz od 3 do 8 minut, w zależności od mocy.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *