Przepis na Gofry warzywne z serkiem i nowalijkami

Gofry w wersji wytrawnej to świetna propozycja na śniadanie lub kolację. Przepyszne gofry wielowarzywne które podałam z kremowym serkiem i świeżymi nowalijkami. Efekt przeszedł moje oczekiwania, a domownicy byli zachwyceni takim nie banalnym śniadaniem.

gofry warzywne – lista składników:

  • sól
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 2 małe ziemniaki
  • 1 mała młoda cukinia
  • 2 jajka
  • pieprz
  • Potrzebujemy około 800-850 gramów warzyw
  • 1/3 szklanki mleka około 80 ml
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 100 gramów szpinaku mrożonego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pól średniej wielkości papryki dowolnego koloru
  • 1 szklanka maki pszennej
  • 50 gramów masła
  • 1 średniej wielkości cebula

gofry warzywne Jak przygotować:

Zobacz także: inny ciekawy przepis

Cebulę, cukinię i marchewkę ścieramy na tarce o dużych i małych oczkach. Paprykę pokroić na małe kawałki. Szpinak należy rozmrozić. Po dokładnym wymieszaniu każdego warzywa posyp odpowiednią ilością soli, delikatnie naciśnij i pozostaw na dziesięć minut. 2. Po tym czasie roztrzepać warzywa z przelewowej wody. Dokładnie wymieszaj warzywa ze zmiękczoną margaryną, jajkami, mąką, mlekiem, proszkiem do pieczenia i aromatami. 3. Włóż porcje mieszanki (około 2 łyżki na każdy kawałek) do rozgrzanej gofrownicy. Warstwa nie powinna być zbyt gruba, wystarczy, aby lekko przykryła grill urządzenia. Smaż przez dziesięć do trzynastu minut.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *