Przepis na Gofry z mąki orkiszowej

Gofry z mąki orkiszowej to wspaniały pomysł na smaczne śniadanie na słodko. Gofry można podać dla dzieci jako śniadanie lub deser po obiedzie. Pyszne gofry można podawać w wielu słodkich odsłonach. Bardzo ciekawym pomysłem jest podanie gofrów na słono. Przepis na gofry z mąki orkiszowej jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia, aby je upiec. Do zrobienia gofrów potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka orkiszowa, masło, mleko, cukier, proszek do pieczenia, cukier z prawdziwą wanilią, jajka, śmietana kremówka, kwaśna śmietana, maliny, borówki, mleczna czekolada.
Jak zrobić gofry z mąki orkiszowej? Rozpuść masło w mikrofali. Do miski wbij jajka, wlej mleko, wsyp cukier i ubij. Przesiej mąkę pszenną do jajek, dodaj masło, cukier z wanilią oraz proszek do pieczenia. Zmiksuj całość, ciasto powinno być dość gęste. Rozgrzej gofrownicę i nalewaj porcjami ciasto, piecz, aż gofry będą rumiane. Ubij śmietanę kremówkę, dodaj do niej kwaśną śmietanę i wymieszaj. Gofry podawaj z sosem śmietanowym i owocami. Udekoruj je startą czekoladą.
Jajka użyte do przygotowania gofrów są bardzo dobrym źródłem białka pochodzenia zwierzęcego. Jajka zawierają wiele cennych składników mineralnych i witamin takich jak witamina A, D czy K. Jajka są także źródłem beta-karotenu i zeaksantyny. Witamina A wpływa na wiele procesów w organizmie człowieka. Powinniśmy pilnować, aby jej dzienne spożycie było na odpowiednim poziomie. Luteina i zeaksantyna, której są źródłem, wpływają korzystnie na plamkę żółtą, zapobiegając jej zwyrodnieniu. Jajka są niskokaloryczne i są idealnym źródłem pełnowartościowego białka. Zwracaj uwagę na jakość jajek, wybieraj te od kur wolno żyjących.
Podsumowując łatwe w przygotowaniu i słodkie gofry świetnie sprawdzą się na deser i na śniadanie. Gofry możesz podawać z różnymi dodatkami. Jest to bardzo dobry pomysł na deser podczas spotkań z przyjaciółmi. Wystarczy wszystkie dodatki umieścić w miseczkach a gofry podać na dużym talerzu. Każdy gość przygotuje sobie taki deser, który lubi najbardziej. Pyszne gofry są dobre do przechowywania przez 1 dzień, gdyż szybko tracą świeżość.

Składniki na gofry z mąki orkiszowej:

  • Masło – 120 g
  • Czekolada mleczna – 120 g
  • mąka orkiszowa – 600 g
  • Jajko – 4 szt.
  • Śmietanka kremowa 30% – 400 g
  • Cukier – 200 g
  • Maliny – 350 g
  • Śmietana 18% – 200 g
  • borówka amerykańska – 400 g

gofry z mąki orkiszowej Jak zrobić:

Zobacz także: ciasteczka maślane z marmoladą

kuchence mikrofalowej skondensuj margarynę. Przed skonsolidowaniem mleka i cukru ubij jajka w misce. Dodaj masło, cukier i proszek do pieczenia po przesianiu mąki pszennej do jajek. Łącząc wszystko, ciasto będzie dość gęste. Upiecz gofry na złoty kolor, wlewając ciasto porcjami i podgrzewając gofrownicę. Dodaj brutalną śmietanę do głębokiej śmietany i wymieszaj. Do gofrów powinien towarzyszyć sos śmietanowy i produkt ekologiczny. Udekoruj je posiekaną czekoladą.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *