Przepis na JOGURTOWE MUFFINKI TRUSKAWKOWE Z KRUSZONKĄ

Pyszne, delikatne muffinki jogurtowe wypełnione truskawkami i obficie posypane kruszonką są fantastycznym pomysłem na wiosenno-letni deser.

Składniki na muffinki truskawkowe:

  • * truskawki – 100 g
  • * mąka pszenna – 1,5 szklanki
  • * płatki migdałów – 3 łyżki
  • MUFFINKI:
  • * wanilia – 1 laska
  • * jogurt naturalny – ok. 120 g
  • * jajko – 1 szt
  • * kokos – 1 łyżka
  • * cukier – 0,5 szklanki
  • KRUSZONKA:
  • * zimne masło – 1 czubata łyżka
  • * mąka – 2 łyżki
  • SKŁADNIKI:
  • * masło – 50 g
  • * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • ( 6-8 sztuk )
  • * cukier – 2 łyżki

muffinki truskawkowe Jak zrobić:

Zobacz także: inny ciekawy przepis

1. Sposób przygotowania: MUFFINKI: Pokrój truskawki w kształty i rozpuść pastę. Skonsolidować proszek do pieczenia i mąkę przez filtrowanie. W osobnej misce wymieszaj jogurt, nasiona wanilii, jajko i roztopione masło. Przed dodaniem pokrojonych truskawek krótko wmieszać przesianą mąkę i cukier. Włóż ciasto do foremek. CRUMBLE: Zrób kruszonkę, łącząc razem mąkę i cukier, dodając pokrojoną margarynę i rozcierając ją palcami. Zbierz chipsy migdałowe i kokos i wymieszaj w samotną całość. Przed położeniem muffinek na wierzchu lekko je dociśnij. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C na 20-25 minut. Jedz ze swojej uczty!


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *