Polecam bardzo pyszne muffinki, niezwykle mięciutkie i idealne na podwieczorek. Ciasto i polewa z białej czekolady są słodkie, a lekko kwaśne bakalie przełamują tą słodycz. Zapraszam:)
jogurtowe muffinki – składniki:
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki suszonego berberysu
- 1 cukier waniliowy
- 1 szklanka jogurtu naturalnego typu greckiego
- 2 jajka
- 5 dag czekolady białej
- pół szklanki cukru
- 4 łyżki rodzynek
- Ciasto:
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka suszonej miechunki
- Dodatkowo:
- 1 szklanka mąki tortowej
jogurtowe muffinki Przygotowanie:
Zobacz także: inny ciekawy przepis
1. W misce wymieszaj jogurt, cukier, ekstrakt waniliowy, olej rzepakowy i jajka. Następnie miksuj przez kilka minut w blenderze. Następnie wymieszaj obie mąki i proszek do pieczenia, aż wszystko dobrze się połączy. Pod koniec wymieszaj z orzechami. 2. Przenieś ciasto do formy na herbatniki, przenosząc je do dodatkowych papierowych kubków. 3. Muffiny pieczemy w temperaturze 180°C przez około 25 minut lub do uzyskania złocistego koloru. Sprawdź suchym patyczkiem, a następnie ostudź. 4. Czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej po rozbiciu na mniejsze kawałki. Od tego momentu używaj go do ozdabiania herbatników. Pozostawiamy do naturalnego wyschnięcia na powietrzu. Ustawili się od tego momentu. 5. Przyjmuj jedzenie!
Dodaj komentarz