Składniki na kakaowe gofry:
- 1 łyżka cukru migdałowego
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2,5 szkl mąki
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 1 szkl kefiru albo kwaśnego mleka
- pszennej
- 2-3 dojrzałe gruszki
- 2 duże jajka
- 2-3 łyżki oleju orzechowego
- 1 szkl świeżego mleka
kakaowe gofry Jak zrobić:
A może spodoba Ci się także: babeczki korzenne
Wafle kakaowe z gruszkami: W misce połącz mleko, olej, cukier migdałowy i szczyptę soli, aby ubić dwa jajka. Mieszaj mąkę i proszek do pieczenia, aż powstanie gęste ciasto. Kakao wsypujemy po obraniu i starciu pachnących, dojrzałych gruszek w największe oczka tarki. Włożyć do ciasta. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie, dodać mąkę. Przygotuj się na trzy do pięciu minut, w zależności od siły gofrownicy, po jej podgrzaniu. Podziel pałkarza na segmenty. Podawaj jako prezent gładki jogurt lub twarożek waniliowy.
Dodaj komentarz