Przepis na Kruche babeczki z kajmakiem i budyniem

Najbardziej tradycyjna wersja babeczek to chyba babeczki z bitą śmietaną i owocami. Ja dziś jednak postawiłam na trochę cięższy i słodszy smak i zrobiłam babeczki z masą kajmakową/krówkową, orzeszkami ziemnymi i kremem budyniowym. Takie babeczki to pyszne małe, słodkie co nieco do kawy czy herbaty.

babeczki z kajmakiem i budyniem – lista składników:

  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1/3szkl. cukru pudru
  • 1 łyżeczka mąki pszennej tortowej
  • Nadzienie:
  • 1,5szkl. mąki pszennej tortowej
  • 100g miękkiego masła
  • ok. 0,5 puszki masy kajmakowej/krówkowej
  • 1,5szkl. mleka
  • kilkanaście orzeszków ziemnych niesolonych)
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 2 żółtka
  • Kruche korpusy:
  • 100g zimnego masła

babeczki z kajmakiem i budyniem Przygotowanie:

A może spodoba Ci się także: naleśniki zapiekane z mięsem

Szybko wymieszałam wszystkie składniki na kruche ciasto w misce, aż wszystkie były jednolite. Aby zapobiec przywieraniu, w razie potrzeby można oprószyć mąką. Po owinięciu ciasta w folię spożywczą schładzałam je przez około godzinę w lodówce. Po tym czasie wyjąłem mieszankę i złożyłem ją w ciasto o grubości kilku milimetrów. Foremki na babeczki ozdobiłam kółkami, które wycięłam szklanką z masy. Ciasto szturchano widelcem. Podgrzałam foremki na babeczki, które wcześniej ułożyłam na blasze do pieczenia. Ustawiłam je na blisko 15 minut w 180 stopniach bez konwekcji. Schłodziłam babeczki przed wyjęciem ich z foremek i po upieczeniu ułożyłam na metalowej kratce. 1 szklanka mleka została przeze mnie zabąbelkowana. W pozostałym mleku połączyłam budyń z cukrem. Mieszankę wlałam do gotującego się mleka. Budyń gotowałam, ciągle miksując, aż okazał się gęsty. Schłodzony ugotowany budyń pozostawiono. Z połączenia delikatnej margaryny i zimnego puddingu zrobiłam jednolity krem. Puszki z masą kajmakową moczyłam przez kilka minut w gorącej wodzie. Po tym czasie dobrze wymieszałam masę i przełożyłam do przygotowanego porządnego worka. Do każdego kruchego spodu nabijałam skromną ilość masy krówkowej, którą wciskałam. Masę można również nakładać łyżką. Do masy krówkowej włożyłam kawałki orzechów. Krem budyniowy nałożyłam również na babeczki jako dekorację z rękawa cukierniczego w kształcie gwiazdy. Wierzch babeczek można również posypać mieloną czekoladą lub inną posypką.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *