kruche babeczki z masą budyniową – składniki:
- mięta i posiekane pistacje do dekoracji
- 1/3 łyżeczki skórki startej z cytryny
- 1 kostka ( 20 dag) masła
- 2 żółtka
- 1 i 2/3 szkl. mąki
- szczypta soli
- 2 op. budyniu śmietankowego
- 1/3 szkl. cukru pudru
- mąka do oprószenia stolnicy
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 4 łyżki cukru
- 3 i 1/2 szkl. mleka
- masło i mąka do foremek
- 40 dag truskawek
kruche babeczki z masą budyniową Jak zrobić
Zobacz koniecznie: inny ciekawy przepis
Umieść mąkę w rowku na desce. Mrożoną margarynę należy dodawać w plasterkach. Dodać sól, cukier puder, cukier waniliowy i zing. nawinięte ostrzem, aż występy będą miały wzór. Następnie w tym momencie dodaj żółtka i 1-2 łyżki zimnej wody. 2 Użyj rąk, aby szybko wyrobić ciasto. Ma tendencję do formowania się w kulkę. Przechowywać w lodówce przez około 30 minut po zamknięciu folią spożywczą. Foremki do babeczek oprósz mąką i posmaruj olejem. Na posypanym mąką stole wyłożyć schłodzone ciasto. Ciasto należy rozwałkować na cienki placek. 3 Wytnij z niego kółka. Użyj ich do zrobienia foremek. Za pomocą widelca zrób dziury w mieszance. Gdy spody babeczek nagrzewają się przez 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, zmiksuj budyń w proszku z 1/2 szklanki mleka. Cukier i dodatkowe mleko powinny się spienić. Należy dodać rozdrobniony budyń. Gotuj mieszankę, aż stanie się gęstsza. 5 Na budyń nałóż przygotowane porządne opakowanie. W każdej babeczce powinna znajdować się spora ilość rozety budyniowej. Truskawki należy oczyścić, pokroić i umyć. Użyj ich do dekoracji wierzchu babeczek. Dodaj pistacje do mieszanki. Jako posypkę użyj listków mięty. Źródło: Naj
Dodaj komentarz