Przepis na Kruche ciasteczka świąteczne

Maślane, kruche ciasteczka świąteczne pachnące wanilią, cynamonem i goździkami, przypomną ci smak i zapach dzieciństwa. Banalnie proste i szybkie w wykonaniu, a do tego pyszne, przypadną do gustu wszystkim gościom zgromadzonym przy świątecznym stole. Kruche ciasteczka to świetna przekąska do kawy, rozgrzewającej herbaty z pomarańczą i imbirem lub grzańca. Wypróbuj sprawdzony przepis na kruche ciasteczka świąteczne.

kruche ciasteczka świąteczne – lista składników:

  • Kostka masła (200g)
  • Opcjonalnie pół łyżeczki cynamonu
  • 300g mąki pszennej
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • 8 łyżek cukru pudru
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 żółtka

kruche ciasteczka świąteczne Przygotowanie

Zobacz również: inny ciekawy przepis

Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, przepuszczając je przez sito. Dodaj do mąki stan 3D kruchej margaryny i siekaj wszystko krawędzią. Dodaj żółtka, cukier puder i cynamon. Skonsoliduj to wszystko i pracuj, aż mieszanina będzie gładka. Ciasto przed podaniem należy schłodzić w lodówce w zasadzie godzinę. Uzupełnij schłodzoną mieszankę na blacie lub podgrzanej wielkiej desce do grubości 2-3 milimetrów. Wyeliminuj swoje kształty nr 1 za pomocą planowanych na Boże Narodzenie kształtek do mieszanek. Gotowe ciasteczka piecz przez 10 do 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smakołyki nie powinny być prawie karmelizowane. Schłodzone kruche ciasteczka świąteczne możesz udekorować w dowolny sposób.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *