łatwe pączki – lista składników:
- Do posypania:
- 400 ml mleka
- ½ szklanki oleju roślinnego,
- 1kg mąki
- 5 żółtek,
- pszennej
- 10 dag drożdży
- 100 ml piwa,
- ½ szklanki cukru,
- 1 całe jajko
- 2 opakowania cukru waniliowego,
- cukier puder.
- Do nadziewania:
- marmolada lub konfitura o dowolnym smaku.
łatwe pączki Jak przygotować:
Zobacz również: inny przepis
pączkach Iwony głównymi składnikami są cukier, mleko i olej roślinny. Z drożdżami ubić całe jajko i żółtka. Po wmieszaniu jajek dodaj dodatkowe skrawki do mąki. Przygotuj miksturę, mieszając ją blenderem. Mieszankę można pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut w ciepłym miejscu (to niewiele znaczy, aby zrobić smaczne pączki). Dłońmi uformować kotleciki, nadziać je łyżeczką marmolady i skleić ze sobą brzegi tak, aby powstały okrągłe pączki. Aby mieszanina nie pozostała, posyp ją mąką. W dużym rondlu rozgrzej smalec lub olej roślinny. Tłuszcz powinien być bardzo gorący, ale nie powinien palić pączków. Smaż kilka pączków jednocześnie. Po podsmażeniu pączków zdejmujemy je z patelni, odsączamy z tłuszczu na papierze i oprószamy cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Dodaj komentarz