Przepis na Marmurkowe ciasteczka do kawy

Pyszne ciasteczka, które są w dodatku zdrowe. Można zjeść na podwieczorek, ale i będą również dobrym pomysłem na śniadanie. Ciasteczka na halloween to bardzo dobry pomysł na proste ciastka, które zachwycą gości podczas święta duchów. Ciasteczka można podać dla dzieci oraz dla dorosłych. Świetnie komponują się podane z kawą lub herbatą. Dekoracja ciastek jest bardzo prosta i szybka do zrobienia. Nie potrzebujesz też żadnych specjalnych przyrządów, wystarczy foremka w kształcie pierniczkowego ludzika. Przepis na ciasteczka na halloween jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je upiec. Do zrobienia ciastek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, masło, kakao, proszek do pieczenia, jajko, lukier w pisaku.
Jak zrobić ciasteczka na halloween? Pokrój masło w kostkę. Na stolnicę przesiej mąkę pszenną, dodaj cukier, jajko, proszek do pieczenia, masło i kakao. Zagnieć gładkie ciasto i owiń je folią spożywczą. Schłodź ciasto w zamrażarce przez 30 minut. Rozwałkuj ciasto na placek o grubości 2 cm. Foremką wycinaj ciastka. Układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 10 minut. Wystudź ciastka i narysuj na nich lukrem wzory kościotrupa.
Kakao pozyskiwane z rośliny zwanej kakaowcem rośnie w lasach tropikalnych klimatu równikowego. Kakao jest cennym źródłem magnezu, związki zawarte w ziarnach kakaowca mają działanie odprężające. Kakao zawiera kwasy tłuszczowe jednonienasycone, witaminy z grupy B oraz fosfor, cynk i żelazo. Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.
Podsumowując pyszne ciastka doskonale sprawdzą się dla dzieci podczas imprezy na halloween. Straszne wzory narysuj na ciastkach pisakiem w kolorze białym lub czerwonym. Ciastka kruche można przechowywać przez 3-4 dni w szczelnym pojemniku. Ciastka są dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Tym razem są to ciasteczka z bananami i żurawiną . Jeśli macie ochotę na kruche ciasto i fantastyczne nadzienie, to ta tarta jest idealna. Ciasto jest bardzo kruche i delikatne, a środek wprost wymarzony.
Tarta z kurkami i papryką
to wyjątkowo jesienne menu, pachnie grzybami i maślanym ciastem. Pycha!
Z podanych składników wychodzi niewielka tarta dla dwóch osób, ale wystarczy zwiększyć dwukrotnie ilość składników i ciasta wystarczy na dużą porcję. Ciasto kruche jest podobne do tego na
ciasteczka z lawendą
, a w tarcie zyskuje nowy smak. Zrobiłam dość grube brzegi i cieńszy spód, dzięki temu jest lekko chrupiące i świetnie trzyma kształt.
Tarta z kurkami i papryką
na pewno Wam posmakuje, dodatkowo możecie ją podać z pomidorem lub polaną ketchupem. 🙂 Smacznego. A prócz babeczek, z tego ciasta można zrobić ciasteczka na choinkę lub spiralki makowe . Ciasteczka migdałowe z koglem polecam wszystkim łasuchom, są delikatne, słodkie i fajnie ciągutkowe. Oprócz pierniczków na Święta Bożego Narodzenia można zrobić takie ciasteczka koronkowe, małe, takie na dwa razy. Ciasteczka są cieniutkie i chrupiące. Cudowny smak orzechów laskowych, pomarańczy i zapach cynamonu. Blask choinki, mała czarna kawa bez cukru i te słodkie ciasteczka, taki zestaw polecam.

Składniki na ciasteczka:

  • 1 kostka margaryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki śmietany
  • Na ok 50 małych ciasteczek:
  • 3,5 szklanki mąki
  • 2 żółtka

ciasteczka Przygotowanie:

Zobacz także: inny ciekawy przepis


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *