Przepis na Masa cukrowa – lukier do dekoracji tortu

Jak zrobić
masę cukrową
do dekoracji tortów i lepienia figurek, czy
lukier plastyczny
jest trudny do zrobienia? O czym warto pamiętać masę cukrową na tort? Zobaczcie nowy wpis z filmem, gdzie krok po kroku pokazuję, jak przygotować słodką masę do dekoracji w domu. Tak, jest słodka, ale o wiele smaczniejsza niż taka kupna masa, a w razie potrzeby możecie ją zabarwić na dowolny kolor.
Ponad 7 lat temu przepis na lukier plastyczny był jednym z pierwszym na tym blogu, był też jednym z pierwszych przepisów po polsku na
fondant
do dekoracji tortów. Dzisiaj chcę wam pokazać jeszcze lepszy film, na jeszcze lepszą, niezawodną masę do dekoracji tortów.
Polecam wam również inne masy, które świetnie sprawdzą się przy dekorowaniu tortu:
plastyczna czekolada
oraz
krem ozdobny lekki jak chmurka
.

Składniki na lukier do dekoracji tortu:

  • 40 ml gorącej wody
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżeczki glukozy
  • 500 g cukru pudru*

lukier do dekoracji tortu Jak przygotować

Zobacz także: inny ciekawy przepis

Wymieszaj żelatynę, która została oddzielona w spienionej wodzie, a następnie odstaw na bok i wymieszaj ponownie, aby upewnić się, że nie ma stuków. Połącz glukozę i cukier puder razem. Robię. W zależności od ilości użytego cukru pudru może być konieczne dodanie większej ilości. Masa jest cieniowana; Podczas mieszania żelatyny sugeruję dodanie koloru w przypadku, gdy potrzebujesz tylko jednego tonu; Sugeruję używanie nieograniczonej liczby kolorów, zakładając, że potrzebujesz różnych opcji. Ponadto jest to metoda, dzięki której pojawiają się wspaniałe masy cukrowe: Cukry luzem


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *