Przepis na Miękkie ciasteczka cytrynowe

Vanilice- serbskie ciasteczka waniliowe przełożone dżemem i obficie posypane cukrem pudrem. Vanilice- serbskie ciasteczka waniliowe przełożone dżemem i obficie posypane cukrem pudrem. Popularne szczególnie w okresie Bożego Narodzenia. Świetnie nadają się też do kawy lub herbaty przez cały rok. Moje dzieci kochają te ekspresowe i łatwe ciasteczka. Pyszne i bardzo łatwe ciasteczka. Pyszne i bardzo łatwe ciasteczka. Szybko się je przygotowuje, a smakują wyśmienicie. Miękkie ciasteczka cytrynowe, nadziane pysznym kremem, to przepis Izy, która wygrała w jednym z naszych konkursów. Przepis na
pyszne miękkie ciasteczka z jabłkami.
To jedne z tych ciastek, które robiłam, będąc
jeszcze
w szkole. Chyba nie ma osoby, której by nie smakowały. Są proste, na pierwszy rzut oka wyglądają jak kruche rogaliki, ale to zmyłka, bo są miękkie i pachnące. Z jabłkami.
Przez wiele lat robiłam te miękkie
ciasteczka z jabłkami
na specjalną okazję lub zupełnie bez. Potem przepis krążył wśród moich znajomych i każdy je robił lub jadł zrobione przez kogoś z tego właśnie przepisu. Aż dziwię się, że dopiero teraz ja przepis zamieszczam dla Was, może dlatego, że na trochę o nich zapomniałam. Ale już to nadrabiam, bo warto, a Was zachęcam do spróbowania. Są przepyszne!
Pyszne ciastka, naprawdę!
Miękkie ciasteczka cytrynowe,
nadziane pysznym kremem, to przepis Izy, która wygrała w jednym z naszych konkursów. Kto nie pamięta, niech zerknie, obiecałam wtedy, że wygrany przepis zrobię i uczyniłam to z przyjemnością.
W tych ciastkach spodoba Wam się to, że choć wyglądają, jak takie klasyczne kruche, to są miękkie. Pysznie mięciutkie i to jest ich ogromny plus. Roboty nie ma dużo, więc zabierajcie się koniecznie do zrobienia. Smacznego!

Składniki na miękkie ciasteczka:

  • 310 g mąki
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 50 g czekolady białej
  • krem cytrynowy lemon curd
  • 125 ml słodkiej śmietanki
  • sos toffi
  • 2 jajka
  • mięta
  • 140 g cukru
  • krem i dodatki:
  • 250 g mascarpone, wymieszać szpatułką,
  • sok z połowy cytryny
  • skórka z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 120 g roztopionego masła
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

miękkie ciasteczka Przygotowanie

A może spodoba Ci się także: inna receptura


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *