Przepis na Mini babeczki wytrawne

Takie kruche babeczki można wypełnić nie tylko słodkim farszem ale i wytrawnym! Polecam wersję z jajkiem.

mini babeczki wytrawne – lista składników:

  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki ciepłej wody
  • 5 orzechów włoskich
  • 120g masła
  • 0,5 jabłka
  • szczypta soli
  • 300g mąki
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • do dekoracji plasterki rzodkiewki
  • 1,5 łyżki majonezu
  • Babeczki:
  • 0,5 korzenia małego młodego selera
  • Farsz:

mini babeczki wytrawne Przygotowanie:

Zobacz koniecznie: inna ciekawa receptura

1. Składniki na ciasto należy dokładnie posiekać nożem. Następnie, w tym momencie, natychmiast je złóż, owiń folią i włóż do skrzyni lodowej na około 30 minut. Piecz ciasto przez 12 do 15 minut w temperaturze 170 stopni, aż po wyjęciu z foremek na mini babeczki lekko się zarumieni. 2. Farsz: Do miski z pozostałymi składnikami dodać sok z cytryny i majonez, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Seler po obraniu zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Jabłko pokroić w cienkie słupki. Drobno posiekaj ugotowane jajka i orzechy. Ułożyć babeczki z nadzieniem i udekorować nacięciami rzodkiewki.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *