Przepis na Mini pączki włoskie-przepis prosto z Wenecji

Karnawałowe mini pączki włoskie czyli frittelle alla veneziana są typowe w okresie karnawału i spożywa ich się bardzo dużo.
Przepis prosto z słonecznej Italii.Zapraszam na filmik.

Składniki na pączki włoskie:

  • 20 g miękkiego masła
  • 15 g drożdży
  • szczypta soli
  • 25 ml rumu
  • 40 g cukru
  • 1 jajko
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 ml letniego mleka
  • 1 kg smalcu do smażenia
  • skórka otarta z jednej cytryny

pączki włoskie Jak zrobić

A może spodoba Ci się także: inny przepis

Drożdże rozgnieść, dodać cukier i rozsmarować w dużej misce i wymieszać wszystko łyżką, aż drożdże się rozpuszczą. Mleko podgrzać. 2 Dodaj szczyptę soli, wlej rum, mieloną cytrynę i jajko, a następnie łyżką połącz wszystko w jedno. 3 Teraz użyj łyżki, aby wymieszać naszą przefiltrowaną mąkę przed rozłożeniem ciasta na pączki na cieście. Po pracy przykryć tkaniną i pozostawić do wynurzenia na co najmniej godzinę w ciepłym miejscu. 4 Podgrzać nasz tłuszcz do temperatury wymaganej do smażenia (aby zdecydować, czy tłuszcz jest gotowy, wokół patyczka powinny pojawić się bąbelki drewnianą łyżką). Wrzucając ciasto łyżką do gorącego oleju, możesz skorzystać z pomocy drugiej łyżki. Pięć gorących małych pączków z posypką cukrową. Ciepłe ma najlepszy smak. Witam was na Mangiare u Ewki, moim kanale YouTube o włoskim jedzeniu. Przepis i wideo są już dostępne.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *