Przepis na Muffinki czekoladowe z budyniem

muffinki czekoladowe z budyniem – składniki:

  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • Nadzienie:
  • 2 łyżki kakao
  • 1 czubata łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 szklanka mleka
  • pszennej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 80 ml oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1,5 szkl. mleka
  • Dodatkowo:
  • polewa czekoladowa
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy

muffinki czekoladowe z budyniem Przygotowanie

Zobacz koniecznie: inny przepis

Nadzienie budyniowo-czekoladowe: Cukier i budyń rozdrobnić w porcji schłodzonego mleka. Nadmiar mleka powinien być w bąbelkach. Gotuj budyń w bulgoczącym mleku na małym ogniu, często mieszając, aż zgęstnieje. Po wyjęciu z ognia całkowicie ostudzić. Ciasto: Połącz suche składniki (mąkę, proszek, pop, kakao, cukier i cukier waniliowy) i mokre (mleko, olej i jajko) w jednej misce. Łyżką wymieszaj zawartość obu misek. Połowę masy przełożyć do papierowych kubeczków, pozostałą masę przykryć konsystencją biszkoptową, a do każdego kubeczka dodać po dwie łyżeczki zimnego budyniu. Blachę wstawiamy na 20-25 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Dodaj czekoladę do herbatników jako dekorację po ich ostygnięciu.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *