Przepis na Muffinki czekoladowe

Zawiera dużą ilość warzyw i pyszny sos czosnkowy. Sałatka makaronowa z brokułem to naprawdę fantastyczna opcja dla wszystkich, którzy kochają zdrowe posiłki pełne smaku. Zawiera dużą ilość warzyw i pyszny sos czosnkowy. Będzie idealnym wyborem na lunch, ale również na śniadanie, czy kolację. To wartościowa opcja, dostarczająca sporo witamin.
Przepis na sałatkę makaronową z brokułem jest wspaniałą opcją dla wszystkich, którzy kochają zdrowe dania w naprawdę prostej wersji. Całość jest wartościowa, smaczna i pełna pysznych składników. By ją przygotować wystarczy tylko krótka obróbka termiczna. Najlepiej jest ugotować makaron al dente, a następnie go schłodzić, dzięki temu zmniejsza się jego indeks glikemiczny. To wspaniała opcja zwłaszcza dla osób z cukrzycą czy insulinoopornością. Oprócz tego będzie miał on również znacznie więcej błonnika, który pozytywnie wpływa na układ trawienny.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sałatkę makaronową z brokułem, która będzie smaczna, ale również dobra dla zdrowia, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Do jej stworzenia wystarczy tylko kilka składników. Podstawą jest oczywiście makaron. Dobrze wybrać wersję pełnoziarnistą, która jest bardziej odżywcza i zawiera więcej witamin. Dzięki temu danie będzie bardziej wartościowe i lepsze dla zdrowia. Oprócz makaronu dodaje się do sałatki również brokuł, który, choć nie należy do najbardziej lubianych warzyw, jest niezwykle zdrowy, a podany w takiej wersji również bardzo smaczny. Podany z sosem czosnkowym, o wspaniałym smaku, po prostu zachwyca. Brokuł dostarcza mnóstwo antyoksydantów. Głównym z nich jest sulforafan. Jego obecność w diecie pozwala na zredukowanie prawdopodobieństwa wystąpienia nowotworów. Choć brokuł można zjadać też na surowo, to jednak krótkie blanszowanie sprawia, że smakuje znacznie lepiej.
Ta sałatka to doskonały pomysł na lunch, ale również na kolację. Jest pyszna, prosta a przy tym niezwykle sycąca. Będzie świetną opcją na każdy dzień. Ze względu na dużą ilość makaronu i warzyw dostarcza naprawdę sporo błonnika. Będzie dobry rozwiązaniem również dla osób na diecie redukcyjnej. Dziś przedstawiam przepis na muffinki z twarogiem i wiśniami. Tym razem upiekłam muffinki kakaowe z dodatkiem maku sypkiego i wiórek kokosowych. Miękkie, wilgotne, ładnie wyrośnięte muffinki z dodatkiem tartej, surowej dyni. Pyszne muffinki są bardzo czekoladowe i wilgotne. Mocno czekoladowe muffinki z buraków z sosem z białka.

muffinki – lista składników:

  • 45 dkg mąki
  • 20 dkg cukru
  • 3 jajka
  • 15 dkg masła
  • 1,5 szklanki mleka
  • 4 łyżki dżemu (najlepszy jakiś kwaskowaty np. porzeczkowy)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 15 dkg gorzkiej czekolady
  • czekoladowe łezki do zapiekania

muffinki Jak przygotować:

Zobacz koniecznie: inny przepis

Kwadrat 3D czekolady na ciastka czekoladowe. Ustaw nad garnkiem z gotującą się wodą w szklanej lub metalowej misce. Mieszaj czekoladę z mlekiem, aż dobrze się połączy. Daj ostygnąć. Po ostygnięciu pasty pozwól jej ostygnąć. Do masy czekoladowej dodać jajka i margarynę. Mieszać. Wymieszaj mąkę, cukier i proszek do pieczenia w innej misce. Po dodaniu go do czekolady delikatnie wmieszać. Na koniec dodaj czekoladowe łzy i dżem. Zmienna liczba rozpoznawania łez. Foremki do babeczek powinny być pokryte ciastem do około 1/3 ich wysokości. Pieczemy około dwóch godzin. ten 180 st


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *