Składniki na muffinki orzechowe:
- kropelki czekoladowe do posypania wierzchu muffinek – ilość wg. uznania
- szczypta soli
- 1/4 szkl. oleju
- 250 g mąki
- 150 g orzechów
- 1 szkl. mleka
- 1/2 szkl. cukru trzcinowego
- włoskich
- 1 duże jajko
- pszennej
- 1/2 szkl. kropelek czekoladowych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
muffinki orzechowe Jak zrobić
Zobacz koniecznie: inna receptura
Orzechy włoskie są używane w bułkach orzechowych. W misce przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj trochę soli i niedawno zmielonych orzechów. Łącz wszystko powoli. W innej misce wymieszaj olej, cukier, mleko i jajko. Stopniowo dodawać mąkę i różne mocowania. Wymieszać tylko w celu utrwalenia mocowań. Całkowicie wymieszać, dodając kropelki czekoladowe. Przygotowana wcześniej mieszanka powinna wypełnić foremki do babeczek. Dodaj krople czekolady na wierzch. Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.
Dodaj komentarz