Wspaniale mięciutkie muffinki, których słodycz przełamują cudownie kwaśne porzeczki. I jak to muffinki – były gotowe w dwa miga.
muffinki z porzeczkami – składniki:
- 100g masła
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 jajka
- 250g mąki
- cukier puder do posypania
- kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka starta z cytryny
- 150g szklanki cukru
- 1 szklanka porzeczek (dałam czarne)
- 150ml mleka
muffinki z porzeczkami Jak zrobić:
Zobacz także: inny ciekawy przepis
1. Umyj porzeczki po usunięciu gałązek. Pasta powinna ostygnąć i upłynnić się. W misce połącz cukier i jajka. Zmieszaj z mlekiem, rozsmaruj i obierz skórkę z cytryny. Po przefiltrowaniu mąki, proszku do pieczenia i napoju bezalkoholowego do pieczenia użyj pośpiechu, aby skonsolidować mokre mocowania. Po dodaniu porzeczek do ciasta szybko zmiksuj. W temperaturze 170°C piecz ciasto przez około 25 minut lub do momentu, aż sucha wykałaczka włożona do formy wyłożonej papierowymi kubeczkami wyjdzie czysta. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Mieć smaczny posiłek!
Dodaj komentarz