Przepis na Muffinki z porzeczkami

Wspaniale mięciutkie muffinki, których słodycz przełamują cudownie kwaśne porzeczki. I jak to muffinki – były gotowe w dwa miga.

muffinki z porzeczkami – składniki:

  • 100g masła
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 250g mąki
  • cukier puder do posypania
  • kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka starta z cytryny
  • 150g szklanki cukru
  • 1 szklanka porzeczek (dałam czarne)
  • 150ml mleka

muffinki z porzeczkami Jak zrobić:

Zobacz także: inny ciekawy przepis

1. Umyj porzeczki po usunięciu gałązek. Pasta powinna ostygnąć i upłynnić się. W misce połącz cukier i jajka. Zmieszaj z mlekiem, rozsmaruj i obierz skórkę z cytryny. Po przefiltrowaniu mąki, proszku do pieczenia i napoju bezalkoholowego do pieczenia użyj pośpiechu, aby skonsolidować mokre mocowania. Po dodaniu porzeczek do ciasta szybko zmiksuj. W temperaturze 170°C piecz ciasto przez około 25 minut lub do momentu, aż sucha wykałaczka włożona do formy wyłożonej papierowymi kubeczkami wyjdzie czysta. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Mieć smaczny posiłek!


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *