Przepis na Naleśniki na kremówce z malinami i polewą

Naleśniki na kremówce są bardzo delikatne. Przygotowałam do nich polewę czekoladową z nutką kardamonu. Do tego lekko kwaśne świeże maliny. Jednym słowem…pysznie. Dodam, że smakują gorące zaraz po przygotowaniu jak i zimne.

naleśniki na kremówce – składniki:

  • na czubek łyżeczki mielonego kardamonu
  • 2 szklanki świeżych malin
  • szczypta soli
  • 5 dag mlecznej czekolady
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • Dodatkowo:
  • 3 łyżki kakao
  • 2 jajka
  • odrobina gorącej wody
  • 330 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • Polewa:
  • na czubek łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki masła lub margaryny
  • Ciasto:
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • olej do smażenia

naleśniki na kremówce Przygotowanie:

Zobacz także: inny ciekawy przepis

1. Mieszaj składniki przez kilka sekund, aby ciasto miało odpowiednią grubość, było gładkie i pozbawione sęków. Mąkę najlepiej dodawać stopniowo. Ciasto powinno odpocząć przez 30 minut. 2. Smaż naleśniki na rozgrzanym oleju na patelni, używając właśnie przygotowanej mieszanki. Potrzebnych jest ośmiu. 3. Aby zrobić gęsty klej, połącz w garnku cukier, kakao i niewielką ilość gorącej wody. Dodaj pastę do smarowania lub margarynę i gotuj na małym ogniu przez kilka sekund, ciągle mieszając, aż powłoka będzie gładka i gęsta. Zdejmij z ognia i ponownie wymieszaj, aż będzie. Na koniec całkowicie włącz kardamon. 4. Każdy naleśnik należy zwinąć, polać polewą i polać malinami po uprzednim pokryciu gorącą glazurą. 5. Czekoladę ścieramy na tarce o masywnych oczkach, posypujemy nią ciepłe bułeczki i wzbogacamy malinami. Smacznego.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *