Przepis na Naleśniki z ricottą i karmelizowaną pomarańczą

Naleśniki lubi chyba każdy z nas, ale by nam się nie przejadły czasem dobrze jest pokombinować z tradycyjnym przepisem i dodatkami 😉

Składniki na naleśniki z ricottą:

  • cukier 2 łyżki
  • cukier puder 1/4 szklanki
  • cukier wanilinowy 1 łyżeczka
  • masło 50 g
  • olej do smażenia
  • pomarańcza 2-3 szt
  • mąka 150 g
  • ser ricotta 250 g
  • cukier 1/4 szklanki
  • jaja 2 szt
  • mleko 1 szklanka
  • gorzka czekolada 50 g
  • woda gazowana 1/2 szklanki
  • sól szczypta
  • kakao gorzkie 1 łyżka

naleśniki z ricottą Jak przygotować:

Zobacz także: inna receptura

W rondelku z płynną pastą do smarowania podgrzej rozdrobnioną czekoladę i kakao, aż się rozpuszczą. Po schłodzeniu dodać cukier i jajka. Po przefiltrowaniu mąki wymieszaj ciasto z odrobiną soli i odrobiną lśniącej wody. Placuszki smażymy około minuty na rozgrzanym oleju. 1,5 milisekundy od każdego punktu. Pomarańcze należy obrać i pokroić na mniejsze kawałki przed dodaniem do karmelizowanego cukru. Cukier puder i ricottę należy połączyć. Gotowe naleśniki zwiń jak roladę, ułóż kawałki pomarańczy i posmaruj serem cheddar. Nalewanie wypływającego soku jest bezpieczne. Udanej gali!


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *