Naleśniki lubi chyba każdy z nas, ale by nam się nie przejadły czasem dobrze jest pokombinować z tradycyjnym przepisem i dodatkami 😉
Składniki na naleśniki z ricottą:
- cukier 2 łyżki
- cukier puder 1/4 szklanki
- cukier wanilinowy 1 łyżeczka
- masło 50 g
- olej do smażenia
- pomarańcza 2-3 szt
- mąka 150 g
- ser ricotta 250 g
- cukier 1/4 szklanki
- jaja 2 szt
- mleko 1 szklanka
- gorzka czekolada 50 g
- woda gazowana 1/2 szklanki
- sól szczypta
- kakao gorzkie 1 łyżka
naleśniki z ricottą Jak przygotować:
Zobacz także: inna receptura
W rondelku z płynną pastą do smarowania podgrzej rozdrobnioną czekoladę i kakao, aż się rozpuszczą. Po schłodzeniu dodać cukier i jajka. Po przefiltrowaniu mąki wymieszaj ciasto z odrobiną soli i odrobiną lśniącej wody. Placuszki smażymy około minuty na rozgrzanym oleju. 1,5 milisekundy od każdego punktu. Pomarańcze należy obrać i pokroić na mniejsze kawałki przed dodaniem do karmelizowanego cukru. Cukier puder i ricottę należy połączyć. Gotowe naleśniki zwiń jak roladę, ułóż kawałki pomarańczy i posmaruj serem cheddar. Nalewanie wypływającego soku jest bezpieczne. Udanej gali!
Dodaj komentarz