Owsianka na mleku z Twoimi ulubionymi owocami to idealne rozpoczęcie dnia. Pyszna, domowa owsianka nie tylko nasyci Cię na długie godziny, ale dostarczy cennych składników do Twojego organizmu. W sklepie jesteśmy w stanie dostać płatki owsiane górskie oraz płatki owsiane błyskawiczne.
Do wykonania owsianek polecam płatki owsiane górskie, są one mniej przetworzone niż błyskawiczne, mają większą strukturę i dostarczą nam więcej błonnika. Charakteryzują się, także niższym indeksem glikemicznym niż błyskawiczne. Dodatkowo są bogatym źródłem składników mineralnych takich jak: żelazo, magnez, potas, cynk oraz błonnika pokarmowego, który między innymi usprawnia pracę naszych jelit. Warto włączyć produkty zawierające płatki owsiane do naszej codziennej diety np. wykorzystać je do porannej owsianki lub koktajlu.
Podsumowując płatki owsiane, które są głównym składnikiem owsianek, dostarczą nam wielu cennych składników do naszego organizmu.
Kolejnym składnikiem jest mleko. Możesz skorzystać z mleka krowiego w wersji tradycyjnej lub bez laktozowej, śmiało możesz wymienić je na dowolny napój roślinny. Zwróć uwagę, aby nie zawierał on zbyt dużych ilości cukru dodanego.
Zatem, jak zrobić owsiankę? Poznaj mój prosty przepis.
W pierwszej kolejności wlej wodę lub mleko do rondelka i delikatnie podgrzewaj.
Następnie dodaj płatki owsiane. Gotuj całość do maksymalnego napęcznienia płatków. Pod koniec gotowania dodaj nasiona chia. Po około 5 minutach owsianka będzie smaczna i gotowa do spożycia. Przełóż owsiankę do miseczki, dodaj jogurt naturalny lub skyr.
Nie zapominaj o dodatku świeżych owoców, postaw na owoce jagodowe, które charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym. Warto dodać posiekane orzechy, postaw na migdały lub orzechy włoskie, a jeśli wolisz owsiankę w nieco słodszej wersji. Dodaj odrobinę miodu. Owsianka może przyjmować różne postacie i smaki, postaw na swoje ulubione dodatki i przygotuj swoją ulubioną. Jeśli korzystasz z owoców mrożonych, śmiało wrzuć je do owsianki pod koniec gotowania, świeże owoce możesz dodawać bezpośrednio po ugotowaniu.
Skoro już znasz mój przepis na owsiankę, wykorzystaj go i przygotuj dla całej rodziny. Będzie to idealny pomysł na lunch lub na śniadanie, nie tylko dla dzieci. Owsianka na mleku kokosowym to mój sprawdzony sposób na dobry humor z samego rana. Owsianka na mleku z Twoimi ulubionymi owocami to idealne rozpoczęcie dnia. Owsianka z malinami jako idealne rozpoczęcie dnia. Zdrowa i pyszna owsianka na mleku nie tylko nasyci Cię na długie godziny, ale dostarczy cennych składników do Twojego organizmu. W sklepie jesteśmy w stanie dostać płatki owsiane górskie oraz błyskawiczne.
Do wykonania owsianek polecam płatki owsiane górskie, są one mniej przetworzone niż błyskawiczne, mają większą strukturę i dostarczą nam więcej błonnika. Charakteryzują się, także niższym indeksem glikemicznym niż błyskawiczne. Dodatkowo są bogatym źródłem składników mineralnych takich jak: żelazo, magnez, potas, cynk oraz błonnika pokarmowego, który między innymi usprawnia pracę naszych jelit. Warto włączyć produkty zawierające płatki owsiane do naszej codziennej diety np. wykorzystać je do porannej owsianki lub koktajlu.
Podsumowując płatki owsiane, które są głównym składnikiem owsianek dostarczą nam wielu cennych składników do naszego organizmu.
Kolejnym składnikiem jest mleko. Możesz skorzystać z mleka krowiego w wersji tradycyjnej lub bez laktozowej, śmiało możesz wymienić je na dowolny napój roślinny. Zwróć uwagę, aby nie zawierał on zbyt dużych ilości cukru dodanego.
Zatem jak zrobić owsiankę z malinami na słodko?
W pierwszej kolejności wlej mleko/napój roślinny do rondelka i delikatnie podgrzewaj.
Dodaj płatki owsiane. Gotuj całość do maksymalnego napęcznienia płatków. Po około 5 minutach owsianka będzie smaczna i gotowa do spożycia.
Nie zapominaj o dodatku świeżych owoców, postaw na owoce jagodowe, które charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym. Warto dodać posiekane orzechy, postaw na migdały lub orzechy włoskie, a jeśli wolisz owsiankę w nieco słodszej wersji. Dodaj odrobinę miodu. Owsianka może przyjmować różne postacie i smaki, postaw na swoje ulubione dodatki i przygotuj swoją ulubioną. Jeśli korzystasz z owoców mrożonych śmiało wrzuć je do owsianki pod koniec gotowania, świeże owoce możesz dodawać bezpośrednio po ugotowaniu.
Skoro już znasz mój przepis na owsiankę z malinami, wykorzystaj go i przygotuj dla całej rodziny. Będzie t idealny pomysł na śniadanie lub lunch, nie tylko dla dzieci. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego. Pyszna, niezwykle aromatyczna owsianka na mleku migdałowym z mandarynkami i miodem to pożywne i bardzo zdrowe jesienne śniadanie. Zdrowa i pyszna owsianka na mleku nie tylko nasyci Cię na długie godziny, ale dostarczy cennych składników do Twojego organizmu. Nocna owsianka z , jabłkiem, marchewką, siemieniem lnianym i morelami przygotowana w słoiku.
nocna owsianka – składniki:
- 1 łyżka otrębów owsianych
- 2 łyżeczki cappuccino o dowolnym smaku
- 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżeczka zmielonych orzechów
- 5 łyżek płatków
- laskowych
- 100ml gorącej wody
- owsianych
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 250ml zimnego mleka
nocna owsianka Jak przygotować
Zobacz koniecznie: naleśniki z maślanki
Cappuccino owsiane na krótki czas Etap 1: W misce połącz płatki owsiane i pszenne. Z wanilią dodać cukier. Po rozpuszczeniu proszku cappuccino w gorącej, parującej wodzie, wysyp proszek na kawałki. Dodaj chrupkie mleko. Przez noc płatki owsiane należy przechowywać w temperaturze pokojowej. Następnego ranka wyjmij z lodówki i wymieszaj. Danie podawaj z mielonymi orzechami laskowymi i rozpuszczalnym kakao.
Dodaj komentarz