pączki bananowe – składniki:
- 4 świeże dojrzałe,ale nie ściemniałe banany
- szklanka ciepłego mleka
- 4 łyżeczki cukru,
- ręczniki papierowe do odsączania.
- 7 dag.drożdży piekarskich,
- tłuszcz roślinny do smażenia,
- 300 g.mąki pszennej,
- cukier puder do posypki,
- 3 żółtka,
- duży kieliszek rumu lub likieru amaretto,
pączki bananowe Przygotowanie:
A może spodoba Ci się także: owsianka z odżywką białkową
Pączki z otworem z bananów. W szklance ciepłego mleka rozgnieść cukier i drożdże. Przez piętnaście minut wspinaj się. Banany należy następnie umyć, pokroić w paski i przesiać do miski przez delikatne sito. Używając przesiewacza, odmierz mąkę bezpośrednio do większej miski. Następnie dodajemy spirytus, rum lub amaretto, roztrzepane banany, oddzielone od białek żółtka i szklankę. Ułóż mieszankę na desce do ciasta, aż zacznie odrywać się od twoich rąk. Daj im idealne przykrycie i umieść w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ponad godzinę. Przed zrobieniem pączków krótko podgrzać pokrojony w kostkę tłuszcz na patelni. Używając rąk, porwij ciasto na średnie kawałki, rozwałkuj je w dłoniach i sklej ze sobą dwa zamknięcia mieszanki, aby zrobić pączki z otworem. Łopatką wrzucić kilka kawałków na rozgrzany tłuszcz. Odwróć narybek dwoma widelcami, aby odsłonić drugą stronę. Na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym wyrzuć i odsącz tłuszcz. Następnie posyp pączki cukrem pudrem i ułóż je na półmisku lub półmisku. Zrób drugi.
Dodaj komentarz